SOKOJ

Са великим жаљењем примили смо вест да је наш колега , музичар и композитор Александар Сања Илић, преминуо од последица корона вируса, у 70. години живота.

Групу “Балканика” , основао је 1998.г са којом је наступао на концертима широм света. Заједно са својим бендом представљао је Србију на песми Евровизије 2018.г у Лисабону са песмом “Нова деца” која је ушала у финале Евровизије.

Са 12 година , Сања је  написао музику на текст Душка Радовића коју је изводио Драган Лаковић. Још као шеснаестогодишњак послао је своју композицију „Песник мира“ на југословенско такмичење за избор за песму Евровизије давне 1968, а на истом такмичењу, осам година касније, 1976. у Опатији, његову композицију ” Бај, бај, бај”   извела је Бисера Велетанлић.

У раној младости наступао је у групи “Враголани”, а затим у групи “Сан”.

Његова песма „Хало, хало” у извођењу групе Аске представљала је Југославију на Песми Евровизије 1982.године  док је чувена песма „Принцеза” у извођењу Слађане Милошевић и Даде Топића, била кандидат на југословенском избору за Песму Евровизије 1984.године.

Поред „евровизијских“ нумера, као и оних за Балканику у последње две деценије, Сања Илић компоновао је музику за позоришне представе, мјузикле, ТВ серије и филмове , добитник је многих престижних награда на разним фестивалима.

Компоновао је музику за химну фудбалског клуба Црвена звезда на текст Љубивоја Ршумовића „Све што смо желели, све што смо хтели“ .

Издао је више музичких албума: Delta project (Сања и Слоба, 1987), Плава птица (Сања Илић, 1994), Балкан 2000 (Сања Илић и Балканика, 1999), Балкан концепт (Сања Илић и Балканика, 2004), Ода радости (Правац Европа) (Сања Илић, 2006), Цееепај (Сања Илић и Балканика, 2009). 

Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1975.

Искрено саучешће породици Илић , његовим пријатељима и сарадницима у име свих чланова Сокоја.

sokojAsset 2

ИН МЕМОРИАМ АЛЕКСАНДАР САЊА ИЛИЋ ( 1951- 2021)

ИН МЕМОРИАМ АЛЕКСАНДАР САЊА ИЛИЋ ( 1951- 2021)