SOKOJ

Директор Сокоја, Дејан Манојловић поводом израде новог Закона о ауторским и сродним правима у разговору са Владимиром Ђурићем за портал Хедлајнер је изјавио:

Да би наша земља остварила приступне услове за улазак у ЕУ, потребно је да у наше законодавство буду уврштене поједине ЕУ директиве , а у вези са ауторским и сродним правима и колективним остваривањем тих права.

Донета је и Медијска стратегија која је предвидела да се Закон о ауторском и сродним правима измени и да се имплементира до краја 2021. године. Када се сазнало да ће бити избора почетком 2022. године, све је пролонгирано. Током прошле године формирана је радна група од стране Министарства привреде састављена од представника Завода за интелектуалну својину, представника организација за колективно остваривање права, заинтересованих субјеката, те других експерата из ове области.

Када се на јесен буде формирала нова Скупштина, овај закон ће се наћи пред посланицима. Почетни текст нацрта новог закона направио је Завод за интелектуалну својину, а директор завода Владимир Марић је уједно и председник радне групе.

Члан радне групе је и Дејан Манојловић који сматра да је нацрт Закона на коме се ради веома добар.

–  Ми који смо део радне групе већ неколико месеци свакодневно радимо на свим члановима новог закона којих има око 300. Тренутно смо негде при крају и претпостављам да ћемо за месец дана завршити овај велики посао. Скоро свакодневно разматрамо буквално члан по члан новог закона и расправљамо о најситнијим детаљима. Директиве о колективном остваривању ауторских права које нам је сугерисала Европска унија, требало би да допринесу бољој регулативи у новом Закону о ауторским и сродним правима. Имамо обавезу да те директиве инкорпорирамо у наш правни систем, али се трудимо да их прилагодимо и нашем правном систему и пракси. Изузетно смо захвални на подршци коју нам у раду даје Министарство привреде. Када наша радна група заврши посао, сачињени текст даље иде у ово Министарство, па у Владу Србије, па коначно пред посланике у парламент. Биће и месец дана јавне расправе о овом новом Закону. Он ће бити обелодањен и сви грађани Републике Србије ће тада моћи да дају своје примедбе. Важно нам је да наши аутори буду задовољни, као и наше организације, тако да врло озбиљно радимо да не бисмо оштетили никога – рекао је Дејан Манојловић.

sokojAsset 2

ДО КРАЈА ГОДИНЕ НОВИ ЗАКОН О АУТОРСКИМ И СРОДНИМ ПРАВИМА