SOKOJ

Са великим жаљењем примили смо вест да нас је напустио уважени аутор и члан актуелног сазива Скупштине Сокоја, Димитрије Микан Обрадовић, композитор, етномузиколог, фрулаш и дугогодишњимузички уредник  у Радио Београду.

Обрадовић спада у ред најзначајнијих српских уметника који су заслужни за бројне сачуване аутохтоне мелодије из нашег наслеђа. Не само да их је бележио, снимао на терену и мелографисао, него их је и стилизовао на јединствен уметнички начин, стварајући полифоније какве данас уживају популарност у свету. Са својим оркестром и певачима снимио је велики број песама и кола, које су награђене сребрним, златним и дијамантским плочама. Писао је и музику за децу, а плоча “Ал’ је леп овај свет“ на стихове Јована Јовановића Змаја и у извођењу дечjег хора “Колибри” освојила је Гран при свих радио-станица Југославије, док су све песме са овог албума ушле у обавезну музичку литературу основних школа. Дуго година је сарађивао са Биљом Крстић и оркестром “Бистрик” и тако је настало 10 изванредних вокалних остварења, заснованих првенствено на његовом проучавању и анализирању тонских низова из којих потичу напеви или текстови.

Статус истакнутог уметника и Естрадна награда Србије коју је добио 1999. године, потврда су високих вредности његовог етномузиколошког и композиторског рада и значаја за националну музичку културу.

Породици, пријатељима и сарадницима упућујемо изразе искреног саучешћа у име свиг чланова Сокоја.