Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

SOKOJ

Са великим жаљењем смо примили вест да је Зоран Симјановић , српски композитор музике за филм и позориште , преминуо  у 75. години од последица корона вируса.

Рођен је 1946.године  у Београду где је као дечак похађао часове клавира и уписао музичку школу “Мокрањац”. Током шездесетих, као тинејџер почео је да свира у саставима “Силуете” и “Елипсе”, првим београдским рокенрол групама, а дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду.

Каријеру компоновања музике за филм почео је 1975.године. Након сарадње са Зораном Христићем  на музици за филм “Немирни”, прекида студије права и уписује Музичку академију у Београду.

До 2020.године компоновао је музику за 67 играних филмова и више од 50 телевизијских филмова и серија, исто толико анимираних и кратких филмова, као и за преко 500 рекламних спотова.

Био је професор на Факултету драмских уметности од 1993. do 2004.године а од 1999. до 2002.године предавао је на Факултету музичке уметности у Београду.

У периоду од 1965.године до 1999.године издао је 24 музичка албума.

Компоновао је музику за филмове различитих жанрова као што су  „Специјално васпитање“, „Грлом у јагоде“, „Мирис пољског цвећа“, „Национална класа“, „Земаљски дани теку“, „Сећаш ли се Доли Бел“, „Отац на службеном путу“, „Маратонци трче почасни круг“, „Балкан експрес“, „Вариола вера“, „Тајванска канаста“, „Шта се згоди кад се љубав роди“, „Сабирни центар“, „Танго аргентино“, „Вирџина“, „Беса“, „Буре барута“, „Тито и ја“ и „Урнебесна трагедија“.

Филмска музика му је донела многе награде, медју којима су и две Златне арене у Пули, чланство у европским музичким асоцијацијама и звање почасног грађанина Валенсије.

Добитник је многобројних награда и признања међу којима су награда Удружења композитора Србије „Дарко Краљић“, Награда града Београда и друге. Многи филмови за које је радио музику били су награђени у тој категорији на светским и домаћим фестивалима.

Зоран Симјановић био је члан актуелног сазива Управног одбора Сокоја.

Изражавамо најдубље саучешће породици, пријатељима и сарадницима у име свих чланова Сокоја.

sokojAsset 2

ИН МЕМОРИАМ ЗОРАН СИМЈАНОВИЋ ( 1946-2021)

ИН МЕМОРИАМ ЗОРАН СИМЈАНОВИЋ ( 1946-2021)