SOKOJ

Са великим жаљењем смо примили вест да је члан Сокоја, истакнути композитор, певач и дугогодишњи уредник ТВ Београд,  Радослав Граић, преминуо у Београду у 92. години.

Рођен је 1932. године у Мркоњић Граду. Са породицом се, због очевог посла, селио прво у Приједор, а затим пред сам почетак Другог светског рата у Сански Мост. Једно време су живели у Београду да би у Ваљеву остали до 1946. а потом се преселили у Јајце. Школовање је наставио у бањалучкој гимназији а студије је завршио у Београду где је дипломирао историју уметности на Филозофском факултету и паралелно је ишао у средњу музичку школу. У Београду је завршио и соло певање на Музичкој  академију у класи професора Бранка Пивничког. Једно време је био члан Хора Радио Београда а током 1958. је почео самосталну каријеру изводећи народне и староградске песме и шлагере.

Граић је један од најсвестранијих аутора популарне музике на овим просторима. 60-их је почео са забавним(“Анђелина”, “Стјуардеса”, “Пролећни цвет”), наставио са дечјим песмама (“Вуче, вуче, бубо лења”, “Лако је пруту да се соколи”), градским песмама и романсама (“Свирај, свирај Пишта-баћи”, “Ех, лане, моје лане”, “Остаћу увек бекрија”, “Само једном срце луди”), врањанским песмама (“Мито бекријо”, “Стани, стани зоро”, “Жубор вода жуборила”), војвођанским песмама (“Пуца јелек тесан крој”), шумадијским песмама (“Хеј, крчмарице”, “Долетеће бели голуб”, “Имала сам другарицу”, “Не враћам се више у туђину клету”, “Запиши у свом срцу”, “Ја нисам господин”, “Кад зашкрипи капија”), дуетско-дијалошким песмама (“Није злато све што сија”), препевима (“Мадмазел Лиз”, “Остај овде”, “Једна гитара, хиљаду снова”), баладицама (“Невени”, “Вени, вени, мој невене”, “Заборави ме”), музиком за ТВ, позориште, филм.

Радослав Граић је оставио вишедеценијски, неизбрисив траг и на месту музичког уредника и аутора култних емисија на РТС-у.

Године 2020. поводом Дана државности Републике Србије одликован је Златном медаљом за заслуге.

Изражавамо најдубље саучешће породици, пријатељима и сарадницима у име свих чланова Сокоја.

Фото: РТС
sokojAsset 2

IN MEMORIAM РАДОСЛАВ ГРАИЋ

РОЂЕНДАН И ПРОМОЦИЈА НОВОГ АЛБУМА НЕВЕРНИХ БЕБА