SOKOJ

Поштовани чланови Сокоја,

 

Иза нас је несвакидашња, ванредна година, коју је обележила пандемија вируса Kовид 19.

У тој тешкој години обновљена је, на даљих 5 година, лиценца Завода за интелектуалну својину без иједне примедбе на досадашњи рад Сокоја и добијено Решење овог државног органа 990 број:2020/4594-05 од 4. марта 2020. године, по коме Сокој несметано може даље да ради.

Од самог почетка ванредних околности проузрокованих пандемијом, организован је нови систем функционисања Сокоја у коме су се максимално поштовале све мере превенције и заштите од заражавања, посебно када су у питању наши чланови, запослени, али и наши корисници.

Без обзира на ове мере, рад Стручне службе и свих органа и радних тела ни једног тренутка није био угрожен и све обавезе као и започете активности,  одвијале су се непромењеним интезитетом.

У овом периоду многе наше колеге су, услед забране окупљања, као и ограничења организовања концерата, те јавног извођења уопште, биле лишене остваривања основних прихода па смо пронашли модус да им помогнемо са две бесповратне новчане помоћи  из Фонда за социјална давања.

Имајући у виду ову тешку ситуацију, потрудили смо се да члановима исплатимо шесту траншу дуга  РТС и на тај начин измиримо последњу обавезу према члановима, који датира из времена када РТС није плаћао Сокоју своје обавезе.

Такође смо се потрудили да  исплатимо члановима средства од You Tube-a за 2018. и 2019, као и први квартал 2020. године и на тај начин сустигли заостатке у исплати из ранијег периода. У плану је исплата члановима средстава наплаћених од Deezer-a за период 2015-2019, која би могла да буде остварена до краја марта 2021. године.

Што се тиче преосталих дигиталних сервиса  закључени су уговори са свим важнијим: Аpple и Spotify, окончавају се преговори са Facebook-ом, а успоставља се комуникација са новим интересантним дигиталним корисником Тik – Tok.

За 18.12.2020. године планирана је редовна исплата аконтације оним члановима, који се за њу определе.

Веома је важно истаћи, а што је можда и најважније за чланове је, да је наплата у 2020. години, после првог квартала који је био рекордан, наставила у позитивном тренду, те је у потпуности испуњен План наплате за 2020. годину.

У међувремену све регуларне активности везане за наплату, обрачун и исплату наших тантијема одвијаће се несметано и у континуитету.

Направљен је и подигнут нови сајт који је прегледан и практичан, како у налажењу свих релевантних информација тако и у комуникацији и коресподенцији пре свега са чланством, али и са нашим корисницима репертоара, као и са широм јавношћу.

ПР служба је оснажена и ефекат њеног рада је већ видљив. Основни задаци ове службе су регуларно информисање чланова о свим важним активностима као и стављање Сокоја у контекст позитивне и друштвено одговорне организације.

Ова 2020. је година у којој прослављамо 70 година постојања Сокоја. Комисија за обележавање овог јубилеја, коју је формирао Управни одбор, благовремено је направила комплетан концепт прославе у оквиру кога је предвиђена израда монографије, изложба, документарни филм и свечана академија. Одређен је датум прославе, букиран је простор, ангажовани су сарадници, пронађени су и спонзори који ће помоћи манифестацију, али смо због мера ограничења услед пандемије донели одлуку да читав догађај померимо за идућу годину, чим нам опште околности то буду дозволиле. Једино што ће бити реализовано у овој, слављеничкој,  години ће бити Монографија о Сокоју, која је у завршној фази израде.

Поред организације Уфус Афа ЗАШТИТА (Удружења које на колективан начин остварује права филмских аутора) чије интересе успешно заступамо већ трећу годину, налазимо се пред потписивањем уговора о сарадњи са ГОС (Удружење глумаца) и та сарадња ће донети Сокоју не само остваривање нових прихода већ и побољшање медијске слике о нама као озбиљној организацији од поверења, што ће значајно подићи репутацију Сокоја, као организације за остваривање колективних права.

Посебно истичемо две круцијалне активности органа Сокоја које су се одвијале у протеклом периоду, а биле су везане око израде новог Статута Сокоја и око израде и усвајања Стратегије израде новог информационог система Сокоја.

Статутарна комисија задужена око предлога везаних за израду новог Статута је у сарадњи са експертима (проф. Урош Ћемаловић, ванредни професор и научни сарадник) и уз асистенцију Правне службе Сокоја, готово привела свој посао крају. Пре него што предлог новог Статута изађе пред Скупштину потребно је обавити консултације са чланством. Консултације смо у претходном периоду омогућили и на нашем сајту у писаној форми и тај начин коресподенције је и даље активан и могућ. Пленуме које смо планирали није било могуће организовати услед мера ограниченог окупљања, тако да ћемо расправе и дискусије организовати на видео седницама. Сви заинтересовани чланови Скупштине моћи ће да изнесу своје предлоге и сугестије и тако допринесу изради коначне верзије Статута. Највећи могући концензус око предлога и само усвајање новог Статута је од есенцијалне важности, између осталог и због чињенице да у старом Статуту није предвиђена опција електронске – видео скупштине. Из тог разлога ми још увек морамо да тражимо сагласност Завода за интелектуалну својину сваки пут кад нам је електронска седница једино реално решење, што је у оваквим условима случај. Уобичајена годишња Скупштина која подразумева физичко присуство чланова је и даље из оправданих разлога опција коју огромна већина чланова преферира, али морамо бити одговорни јер нико не може да предвиди дужину трајања ових ванредних околности, а континуитет рада и обавеза наше Организације не сме се доводити ни једног момента у питање.

Управни одбор је усвојио Стратегију развоја новог информационог система Сокоја и сада нам предстоје консултације са чланством као и стручна презентација исте пре него што коначну одлуку доносемо сви на Скупштини. Као и око израде и усвајања новог Статута пленуми за сада нису реална опција. У том смислу пратићемо ситуацију и изанализираћемо начине и методе комуникације око свих важних задатака и обавеза које нас очекују у наступајућем периоду и о свему ћемо вас детаљно и благовремено информисати.

Нови Статут и нови Информациони систем су неупитно две најважније активности у времену испред нас уз чију примену ћемо значајно оснажити и модернизовати нашу организацију и коначно закорачити у 21. век.

На крају, свима вама желимо добро здравље и да вас корона свакако заобиђе, уз поруку да се и сами чувате. Такође, честитамо вам Нову годину и Божићне празнике, уз жељу да их у весељу дочекате и прославите.

 

У Београду, 16.12.2020. године

 

Управни одбор Сокоја

 

 

sokojAsset 2

ОБРАЋАЊЕ УПРАВНОГ ОДБОРА ЧЛАНСТВУ СОКОЈА