SOKOJ

Са великим жаљем смо примили вест о прераном одласку познатог клавијатуристе, композитора и аранжера Александра Бањца који је изненада преминуо у 45. години.

Александар Бањац рођен је 22. децембра 1976. године у Ћуприји. Велики таленат и интересовање за клавијатуре показао је још у основној школи. Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ завршио је у Новом Саду, а потом је уписао Академију уметности, музички одсек Композиције у класи Милана Михајловића и Славка Шуклара.

Фото извор: ИГ

Био је члан „Војвођанског омладинског оркестра“ као и „Big Band-a РТВ Нови Сад“. Са Борисом Режаком и Бранком Копривицом основао је групу „Три рогата“. У првој половини деведесетих био је члан састава „Ревир“, потом од 1996. клавијатуриста новосадског фанк/ r&b бенда „Kолибри“ са којим је обишао целу земљу. Неколико година био је стални члан групе Тање Јовићевић – „Октобар 1864“.

Музичка издања на којима је имао запажено учешће, било као инструменталиста или композитор/аранжер су Партенон / Ревир – независно издање (1994), Касандрин Глас – Метрополис (1996), ИИ / Ревир – ПГП (1997), Балканополис – независно издање (1999), Аkos – Gemany (2000), Александар Дујин / Smooth – Радио 021 (2000).

Сарадња Здравка Чолића и Бањца почела је још 2007.године концертом на београдској “Маракани”. Међу значајним именима са којима га је посао спојио су мађарски блуз гитариста Ласло Атила, Мајкл Керстинг из Немачке, Дино Дворник, Владо Георгиев, Александра Радовић, Јелена Томашевић и  још многe друге колеге са којима је успешно сарађивао.

Изражавамо најдубље саучешће породици, пријатељима и сарадницима у име свих чланова Сокоја.

sokojAsset 2

ИН МЕМОРИАМ АЛЕКСАНДАР БАЊАЦ ( 1976-2021)

ИН МЕМОРИАМ АЛЕКСАНДАР БАЊАЦ ( 1976-2021)