SOKOJ

Шести НЕО фестивал почиње 17. јуна и траје до 16. јула.

Цео програм фестивала и ове године је заокружен јединственом емоцијом, темом која је заједничка за сва извођења, а то су емоције, искуства и различите перспективе уметника који су стварали у ратним условима и успевали да се повежу са људима кроз уметност, хуманост, љубав и разумевање. Шести НЕО фестивал је део програма Тврђава мира Европске престонице културе.

“Овогодишњи НЕО фестивал шаље снажну поруку мира, заједништва, толеранције и дијалога и истовремено критикује сваку врсту сукоба, мржње и нетрпељивости. Овај и овакав наш став актуелан је не само данас, већ у сваком времену у ком букти рат, у ком страдају невине жртве свеједно које нације, вере, боје коже… Дакле, сукоби на нашој планети не престају, само мењају локацију, а уметност је та која увек на свој начин устаје против њих. Неправде тоталитарних режима, одузимање слобода, сваки вид цензуре – све су то универзални болови који се кроз уметничка дела „чују“ и „виде“ на један особен начин. Таква дела промовишемо у оквиру овогодишњег издања Фестивала НЕО, због чега и јесмо у оквиру програмског лука „Тврђава мира” Новог Сада као Европске престонице културе”, објашњава Марко Милетић, програмски директор фестивала.

Као посебан доживљај се издвајају чак два маратона, дисциплина која се ретко практикује у извођењу класичне музике. Први,Бах маратон, 23. јуна у Градској концертној дворани, када ће публика имати прилику да чује све Бахове свите за виолончело соло у извођењу Жана Гијена Кераса. Други, Бетовен маратон, када ће публика имати прилику да чује свих 9 симфонија у једном дану под диригентском палицом Габријела Фелца, заједно са Београдском и Дортмундском филхармонијом и Словачким филхармонијским хором.

Првих осам симфонија ће бити изведене 26. јуна у градској концертној дворани од 10 до 19 часова и последња, девета симфонија ће бити одржана истог дана у 20.22 часова на Петроварадинској тврђави.

Догађај који не треба пропустити је и несвакидашњи концерт под називом Beyond Zero, 15. јула у 20 часова у Синагоги, којег изводи Acies kvartet и Појци манастира Ковиљ, а на програму ће бити Вребалов и Равел.

Улаз на све дане Фестивала је слободан, осим за 5. дан фестивала (Бетовен маратон). Улаз на Бетовен маратон концерт на отвореном је слободан, док се улазнице за концерте у Градској концертној дворани продају, за сваки од четири концерта посебно и доступне су у целокупној продајној мрежи GigsTix, као и на њиховом сајту.

Фестивал је подржао Сокој средствима Фонда за културна давања.

sokojAsset 2

ШЕСТИ НЕО ФЕСТИВАЛ

ШЕСТИ НЕО ФЕСТИВАЛ