Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

SOKOJ

Музиколошкиња др Ивана Медић, виши научни сарадник Музиколошког института САНУ, од 2013. године проучава стваралаштво српских композитора уметничке музике који су, током последњих деценија, напустили Србију. Списак наших композитора у дијаспори садржи више од 60 имена, међу којима су и веома успешни и афирмисани уметници попут Александре Вребалов, Ане Соколовић, Јасне Величковић, Ђуре Живковића, Марка Никодијевића, Милице Ђорђевић, Катарине Миљковић и других. За малу културу попут наше, одлазак толиког броја стваралаца различитих генерација представља ненадокнадив губитак. Странице српске историје музике које је требало да буду посвећене овим композиторима остале су празне, а многи од њих већ су асимиловани од стране великих култура у којима су се обрели.
Монографијом „Паралелне историје – Савремена српска уметничка музика у дијаспори” др Ивана Медић покушава да ове композиторе „врати” у српску историју музике и да читалачку јавност упозна са њиховим стваралаштвом (о којем до нас стижу само спорадичне информације), те да ове ауторе афирмише као део нашег културног круга. Монографија је мешовитог типа и обухвата „лексикон” који садржи биографије и пописе најзначајнијих дела композитора из дијаспоре; затим, исцрпне интервјуе са ствараоцима који су се одазвали позиву да се осврну на сопствене животне и професионалне „одисеје”; напокон, ту су и „студије случаја” посвећене појединим композиторима.

Kњигу је објавио Музиколошки институт САНУ  уз финансијску подршку Сoкоја и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије .

Цео ПДФ је доступан за бесплатно преузимање из репозиторијума ДАИС САНУ

Из рецензија:

„Истраживањем су обухваћени аутори разних генерација, почев од оних који су напустили земљу још пре распада СФР Југославије, преко аутора старије и средње генерације који су се, након распада земље, отиснули у иностранство ’трбухом за крухом’, или у потрази за професионалним изазовима – па све до припадника млађих генерација, који у иностранство одлазе вођени жељом за међународном афирмацијом. Књига садржи и одломке разговора са самим ствараоцима, чиме им др Медић пружа прилику да сами образложе разлоге који су их навели да оду у иностранство и да тамо остану.”
др Мелита Милин, научни саветник у пензији

„Ауторкин циљ, који се подудара са циљевима Музиколошког института САНУ, али и свих одговорних појединаца у нашој култури и науци, јесте очување националног и културног идентитета ових стваралаца. То што они више не живе међу нама, не значи да више нису ’наши’, да не припадају српској историји музике – па макар ’паралелној’!”
Академик др Димитрије Стефановић, редовни члан САНУ (1929-2020)

sokojAsset 2

ПАРАЛЕЛНЕ ИСТОРИЈЕ

ПАРАЛЕЛНЕ ИСТОРИЈЕ