Home / Novosti

Vesti iz Sokoja

In memoriam Borislav Boro Drljača (1941-2020)

12.10.2020

U Beogradu je, posle duge i teške bolesti, u 80. godini preminuo Borislav Boro Drljača interpretator i autor velikog broja pesama narodne muzike.

Ostaće upamćen po brojnim hitovima, među kojima su: Otišla je Danijela, Stari vuk, Plači mala, plači, Nema raja bez rodnoga kraja.

Iskreno saučešće porodici u ime svih članova Sokoja.

detaljnije »

In memoriam Miloje Popović Kavaja (1936-2020)

12.10.2020

Miloje Popović Kavaja književnik, diplomata i novinar preminuo je u Beogradu u 85. godini.

Autor je zvaničnih stihova za nacionalnu melodiju Stanislava Biničkog "Marš na Drinu" koja do 1964. nije imala reči a koju su, kasnije, brojni autori aranžirali i orkestrirali.

U ime svojih članova, Sokoj upućuje saučešće porodici.

detaljnije »

Isplata tantijema po sporazumu sa JMU RTS

05.10.2020

Dana 4. oktobra 2020. godine, uspešno je održana vanredna elektronska sednica Skupštine Sokoja. Učestvovalo je 160 članova aktuelnog saziva Skupštine, što predstavlja povećanje broja aktivnih učesnika u odnosu na prethodnu elektronsku sednicu Skupštine. detaljnije »

IN MEMORIAM Isidora Žebeljan (1967-2020)

29.09.2020

Posle duge bolesti preminula je Isidora Žebeljan, kompozitorka, redovna profesorka Fakulteta muzičke umetnosti, redovna članica SANU i dugogodišnji član Sokoja.

detaljnije »

Obaveštenje o održavanju vanredne elektronske sednice Skupšine Sokoja

25.09.2020

Obaveštavamo vas da će se vanredna elektronska sednica Skupštine Sokoja, održati u nedelju 04. oktobra 2020. godine počev od 08h pa zaključno do 24h.

Članovima aktuelnog saziva Skupštine Sokoja, Poziv za učestvovanje na vanrednoj elektronskoj sednici sa Dnevnim redom i materijalom poslat je danas 25. septembra 2020. godine u zakonskom roku i objavljen na Portalu za članove.

detaljnije »

OBAVEŠTENJE O ISPLATI AUTORSKE NAKNADE

24.09.2020
PO OSNOVU SPORAZUMA SA KORISNIKOM JMU RTS

Upravni odbor Sokoja, inicirao je da se izvrši isplata autorima i nosiocima prava, celokupna poslednja, šesta tranša obaveze RTS-a prema Sokoju, a na osnovu Sporazuma sa RTSom, imajući u vidu posledice po naše članove koje je prouzrokovala pandemija korona virusa.

detaljnije »

IN MEMORIAM MIŠA MARKOVIĆ (1949 - 2020)

23.09.2020

Sa velikim žaljenjem primili smo vest da je naš kolega, istaknuti umetnik, pevač i kompozitor Miša Marković preminuo u  svojoj 71. godini.

detaljnije »

Obaveštenje korisnicima usluga Sokoja - Organizacije muzičkih autora Srbije

27.08.2020

Značajni popusti i pogodonosti za korisnike.

Sokoj je na početku pandemije COVID-19, obavestio korisnike i Privrednu komoru Srbije da je voljan da izađe u susret korisnicima repertoara. Više informacija u nastavku

detaljnije »

DRUGA ISPLATA POMOĆI UGROŽENIM AUTORIMA

20.08.2020

Upravni odbor Sokoja je na sednici dana 19. avgusta 2020. godine doneo Odluku, kao i Izmene i dopune Pravilnika o socijalnim davanjima, te je na taj način omogućio drugu po redu isplatu pomoći egzistencijalno ugroženim autorima.
 
detaljnije »

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA NAŠE AUTORE I KORISNIKE

17.07.2020
Ovim putem vas obaveštavamo da će Sokoj, počev od ponedeljka 20.07.2020. godine, redukovati rad sa strankama, a iz razloga trenutne nepovoljne situacije u vezi sa širenjem zaraze.

Molimo vas da dolaze samo stranke kojima je zaista hitno i neophodno da lično dođu.

Prijem stranaka će se vršiti u periodu od 09h do 14h, od ponedeljka do petka.

Kad se steknu uslovi za izmenu ovog režima rada, bićete obavešteni.

Hvala na razumevanju, srdačan pozdrav,

Vaš Sokoj


detaljnije »

Saopstenje za članove - Odlaganje održavanja Plenuma

25.06.2020
Poštovani članovi Sokoja,

Imajući u vidu da se poslednjih dana delimično pogoršala situacija u vezi sa širenjem zarazne bolesti COVID-19, Upravni odbor je, na sednici održanoj dana 24.06.2020. godine, zauzeo stav da se za sada odloži održavanje plenuma na kome bi se razmatrao predlog novog Statuta, jer je na prvom mestu bezbednost i zdravlje članova Sokoja.

detaljnije »

Rezultati konkursa za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja 2020

01.06.2020
Na sednici Skupštine Sokoja, održanoj 31. maja 2020. godine, odobreni su projekti čija će se realizacija pomoći sredstvima Fonda za kulturna davanja.

detaljnije »

SAOPŠTENJE – ODRŽANA JE ELEKTRONSKA SEDNICA SKUPŠTINE SOKOJA

01.06.2020
Dana 31. maja 2020. godine, uspešno je održana elektronska sednica Skupštine Sokoja. Učestvovala su 144 člana aktuelnog saziva Skupštine, tako da je neophodni minimum za kvorum daleko nadmašen, a istovremeno je time dat legitimitet i obezbeđen visok stepen demokratičnosti. Članovi aktuelnog saziva Skupštine su materijal za odlučivanje dobili dovoljno ranije, u Statutom predviđenom roku, tako da su sa istim mogli na vreme da se upoznaju, te da zauzmu stav kako će glasati.

detaljnije »

STATUTARNA KOMISIJA ZAVRŠILA SA RADOM – SAČINJEN NACRT NOVOG STATUTA SOKOJA

15.05.2020
Posle nešto više od pola godine sistematskog i temeljnog rada na odredbama nacrta novog Statuta Sokoja, posle 6 održanih  sastanaka Statutarne komisije, u saradnji sa Pravnom službom Sokoja, posle konsultacija sa kolegama pravnicima i advokatima izvan Sokoja, završen je rad na ovom važnom dokumentu koji možete videte u prilogu (.pdf). Na taj način je završena prva faza rada na ovom dokumentu, a sledstveno opredeljenju Upravnog odbora, kao i ostalih organa Sokoja, u drugoj fazi bi svoje komentare i sugestije trebali da daju članovi Sokoja, a pre svega članovi Aktuelnog saziva Skupštine Sokoja, koji su na kraju i nadležni za donošenje ovog vrlo važnog dokumenta za život I rad Sokoja.

detaljnije »

UKINUTO VANREDNO STANJE – ZAPOSLENI SOKOJA USKORO NA SVOJIM RADNIM MESTIMA

11.05.2020

Povratak zaposlenih u zgradu Sokoja odvijaće se sukcesivno i po fazama, kako bi se u svakom trenutku održao proces rada. Tako se od 11. maja uspostavlja dežurstvo zaposlenih u Sokoju u priodu od 10-14h (Servis autora, Servis korisnika i Pisarnica), a od svakog sledećeg ponedeljka će se broj zaposlenih u zgradi Sokoja povećavati, što znači da će od 1. juna 2020. godine svi zaposleni ponovo biti na svojim radnim mestima.

Tokom maja meseca, a u skladu sa preporukama državnih i zdravstvenih organa, u poslovnoj zgradi Sokoja će se primenjivati sve potrebne preventivne mere zaštite, koje podrazumevaju posebna pravila boravka u zgradi ( dezobarijera na ulasku u zgradu, obavezne maske, rukavice, kao i druge mere zaštite za sve zaposlene, članove, korisnike, kao i ostala lica koja poslovno dolaze u zgradu Sokoja), bez izuzetka. O tome je doneta posebna odluka, sa kojom se možete upoznati u prilogu (prilog:pdf).

Pozivamo naše članove i korisnike da kontakte u vezi sa svojim poslovima sa Sokojem i dalje obavljaju elektronskim putem, odnosno telefonskim putem, a ukoliko baš imaju potrebu da dođu lično, imaće svu potrebnu uslugu od strane zaposlenih Sokoja u vremenu određenog dežurstva.

detaljnije »

IZABRANI PRVI KANDIDATI ZA SREDSTVA IZ FONDA „OSTANI KREATIVAN“

03.05.2020
Podsećamo članstvo Sokoja da je o ovoj akciji objavljena vest na našem sajtu još 12.aprila 2020. godine.

detaljnije »

PREMINULA MIRJANA ŽIVKOVIĆ ČLAN AKTUELNOG SAZIVA SKUPŠTINE SOKOJA

02.05.2020
Istaknuta  kompozitorka, muzički pedagog i pisac-teoretičar Mirjana Živković, preminula je u Beogradu.

Rođena je u Splitu 1935. godine, a opšte i muzičko obrazovanje stekla je u Beogradu u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ (odsek za klavir), kao i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i to kompoziciju u klasi profesora Stanojla Rajičića. Kao stipendista francuske vlade usavršavala se i na Pariskom konzervatorijumu.


detaljnije »

AKCIJA POMOĆI AUTORIMA SOKOJA USPEŠNO OKONČANA

27.04.2020
Zbog situacije nastale pandemijom korona virusa, posebno moguće finansijske krize u kojoj su se našli članovi Sokoja, Upravni odbor je hitno reagovao izmenom Pravilnika o socijalnim davanjima i stvorio mogućnost da se isplati jednokratna pomoć u iznosu od 24.ooo,oo dinara, najugroženijim autorima. Rezultat ovakvog poteza je da je više od 500 članova Sokoja dobilo ovu pomoć, koja im je, uzimajući u obzir njihove mailove, kojima su izrazili zahvalnost Sokoju, stvarno mnogo značila.

detaljnije »

Apel domaćim medijima da podrže domaću diskografiju

24.04.2020
DAS šalje apel domaćim medijima da podrže domaću diskografiju

Diskografska Asocijacija Srbije (DAS) uputila je, u vreme krize izazvane pandemijom korona virusa, u kojoj strada i čitava muzička industrija, apel domaćim medijima, koji možete da pročitate u prilogu (pdf.)

detaljnije »

CISAC U STALNOJ KORESPONDENCIJI SA SOKOJEM

22.04.2020
Naša svetska, krovna organizacija Cisac, čiji je Sokoj aktivan član, u ovim vremenima takođe preduzima razne akcije, kako bi pomogla muzičkim autorima u celom svetu. Između ostalih aktivnosti, ova Organizacija se obratila i našoj Vladi sa molbom da ozbiljno sagleda posledice pandemije virusa korona, a kada su u pitanju muzičari i muzički stvaraoci. Takođe je od Sokoja zatražila određene informacije, kako bi na osnovu analize ovih, ali i informacija organizacija iz ostatka sveta, mogla da sagleda probleme koji su sve nas zadesili.

Sokoj je na Cisac-ova pitanja odgovorio detaljno, sa čime se možete upoznati u tekstu, koji je u prilogu (prilog).

detaljnije »

ISPLATA TANTIJEMA ČLANOVIMA - REDOVNO KAO I SVAKE GODINE

13.04.2020

Stručna služba Sokoja, nezavisno od vanredne situacije, kao i objektivno otežanih poslovnih aktivnosti, ubrzano radi na obračunu i dokumentima, koji će omogućiti isplatu tantijema članovima Sokoja u uobičajenom terminu. Sve aktivnosti su u ovom trenutku u terminima i rokovima, koji su planirani i koji će omogućiti redovnu isplatu, baš kao i svake godine.

Da nema mesta bilo kakvoj brizi članstva Sokoja, govori i činjenica da Upravni odbor Sokoja i pored nemogućnosti da održava svoje sednice na uobičajen način, ovo čini u permanentnoj komunikaciji, kako međusobnoj, tako i sa direktorom i Stručnom službom, a sve nužne i važne odluke donosi putem elektronskih sednica.detaljnije »

INICIJATIVA MASCOM EC I BRITANSKE FIRME THE STATE51 COSPIRACY

12.04.2020

Naš član Tin Drum Music obavestio nas je o inicijativi koju su pokrenuli kompanija Mascom EC i britanska firma The state51 Conspiracy - osnivanju fonda OstaniKreativan / StayCreative.

Poziv sa ovom inicijativom objavljujemo u prilogu (pdf.), a možete ga preuzeti i na ovom linku:
https://www.mascom.rs/sr/50-000-evra-za-podrsku-muzicarima-nid-426.1.126.html

Reč je o još jednom vidu pomoći, za koji mogu da apliciraju i članovi Sokoja.

Podsećamo da je Sokoj već preduzeo mere za pomoć svojim članovima, a takođe podržava sve akcije koje mogu da pomognu u ovom teškom trenutku.

Prilog


detaljnije »

INFORMACIJA - OLAKŠICE KORISNICIMA

08.04.2020
Upravni odbor Sokoja je na svoje dve poslednje sednice razmatrao moguće olakšice, koje Sokoj može dati svojim korisnicima iz najvažnijih osnova korišćenja Sokojevog repertoara: emitovanja, reemitovanja, javnog saopštavanja i javnog izvođenja.

detaljnije »

VAŽNO SAOPŠTENJE - POMOĆ UGROŽENIM AUTORIMA

07.04.2020
Poštovani autori, članovi Sokoja,

Imajući u vidu vanrednu situaciju u kojoj se našla naša zemlja, ali i ceo svet u borbi sa pandemijom korona virusa,  imajući takođe u vidu moguće i povećane probleme vas autora, naših članova, posebno finansijske prirode, izazvane nemogućnošću da se radi i zaradi, ali i povećanom potrošnjom i izdacima za osnovne namirnice, lekove i posebno sredstva za borbu protiv korona virusa, Upravni odbor Sokoja je doneo Odluku i dopunio Pravilnik o socijalnim davanjima, te na taj način otvorio mogućnost za dodatnu pomoć autorima u ovoj situaciji.


detaljnije »

Dopis Vladi Republike Srbije

31.03.2020
Rad Sokoja za vreme vanrednog stanja

Poštovani članovi, imamo potrebu da vas informišemo o radu Sokoja za vreme vanrednog stanja, koji se obavlja bez ikakvih zastoja, iako u izuzetno promenjenim i otežanim okolnostima.

Zbog bezbednosnih razloga, pogoršanih proglašenjem pandemije, kao i u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije  o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, direktor Sokoja je organizovao rad zaposlenih Sokoja od kuće, što omogućavaju savremena tehnološka rešenja.

detaljnije »

Obaveštenje korisnicima i javnosti

25.03.2020
Poštovani,

Sokoj, Organizacija muzičkih autora Srbije, ovom prilikom obaveštava svoje korisnike i javnost, da je, u ovom teškom trenutku za našu državu, građane i privredu, donela odgovarajuće odluke.

Najpre, odobrili smo umanjenje računa od 50% za mesec mart 2020. godine, i to na već odobrene popuste,  za sledeće vrste korisnika, koji su svoje korišćenje repertoara Sokoja prijavili u skladu sa zakonom:

detaljnije »

Poštovani korisnici Sokojevog repertoara,

24.03.2020
Obaveštavamo Vas da će od sutra, 25. marta 2020. godine, pa na dalje,  tokom trajanja vanrednog stanja i epidemije virusa i preostali zaposleni koji su do sada dežurali u Sokoju nastaviti sa radom, ali od kuće.

To znači da je komunikacija sa nama iz Stručne službe moguća za sve pitanja, sugestije i komentare, pa vam u tom smislu stojimo na raspolaganju, putem email-a kao i sledećih brojeva telefona u Servisu korisnika (Sektor za dozvole i naplatu):

detaljnije »

Dragi i poštovani članovi Sokoja, autori i nosioci prava

24.03.2020
Obaveštavamo Vas da će od sutra, 25. marta 2020. godine, pa na dalje,  tokom trajanja vanrednog stanja i epidemije virusa i preostali zaposleni koji su do sada dežurali u Sokoju nastaviti sa radom, ali od kuće.

To znači da je komunikacija sa nama iz Stručne službe i dalje moguća za sve pitanja, sugestije i komentare, pa vam u tom smislu stojimo na raspolaganju, putem email-a kao i sledećih brojeva telefona u Servisu autora:

detaljnije »

OBAVEŠTENJE KORISNICIMA O MERAMA PREDUZETIM U CILJU SPREČAVANJA ŠIRENJA KORONA VIRUSA

13.03.2020
Poštovani,

Ovim putem vas obaveštavamo da, zbog mera sprečavanja širenja zaraze virusom korona, Sokoj do daljnjeg neće vršiti neposredan prijem svojih članova, kao ni stranaka. Komunikaciju ćemo svakako održavati i to putem telefona, elektronske pošte (mejlova), a po potrebi i putem dopisa.
detaljnije »

Sokoju produžena dozvola za rad

05.03.2020
Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo članstvo Sokoja, ali i širu javnost, da nam je od strane Zavoda za intelektualnu svojinu, obnovljena dozvolu za obavljanje delatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih dela i nosilaca prava na muzičkim delima, a za sledeći petogodišnji period. Na taj način je potvrđeno da Sokoj uspešno i dobro radi svoj posao, te da ima potrebne tehnološke i kadrovske kapacitete da ga obavlja. Naravno, Sokoj ovo doživljava i kao podsticaj da svoj rad u narednom petogodišnjem periodu osavremeni, da ga učini transparentnijim, kao i da svoju efikasnost u naplati i pravičnost u raspodeli naplaćenog podigne na viši nivo. Sa tekstom Rešenja Zavoda možete da se upoznate iz priloga.

Prilog Rešenje Zavoda

detaljnije »

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA, NADZORNOG ODBORA I SAVETA AUTORA SOKOJA

11.02.2020
Obaveštavamo vas da je dana 03. februara 2020. godine održan zajednički sastanak organa Sokoja, kako bi se svi članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Saveta autora upoznali sa daljim aktivnostima i planovima Sokoja. Sastanku je prisustvovao i direktor Sokoja.


detaljnije »

ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV DIREKTORA SOKOJA

10.02.2020
Rešenjem VIŠEG JAVNOG TUŽILAŠTVA u Beogradu - Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, KTKO broj 1199/19 od 31. januara 2020. godine, odbačena je krivična prijava koju je Nadzorni odbor Sokoja podneo protiv Dejana Manojlovića, direktora Sokoja. Obrazlažući svoju odluku postupajuće VJT konstatuje između ostalog da je donošenjem odluka UO i Skupštine Sokoja data saglasnost za preduzete radnje Manojlovića, da je bila reč o pretvaranju jednog oblika imovine Sokoja (novac) u drugi (obveznice RS), da ovakvim postupanjem nije pričinjena šteta autorima Sokoja, niti Sokoju, niti je na taj način pribavljena imovinska šteta nekom fizičkom ili pravnom licu, pa ni brokeru, jer raspolaganje nije vršeno u njegovu korist.

detaljnije »

VANREDNA IZBORNA SKUPŠTINA SOKOJA

27.01.2020
U nedelju, 26. januara 2020. godine uspešno je održana vanredna, izborna sednica Skupštine Sokoja. Uz prisustvo 95 članova Aktuelnog saziva naše Skupštine, obavljeni su izbori za organe Sokoja. Sednica je protekla radno, efikasno i u demokratskoj atmosferi. Uskoro će odluke i ostala dokumenta biti objavljena na sajtu i Portalu za članove.

detaljnije »

Konkurs Fonda za kulturna davanja 2020

16.01.2020
Predmet konkursa su programi i projekti koji imaju za cilj stimulisanje, promovisanje i čuvanje muzičkog stvaralaštva domaćih autora svih žanrova, koji su zaštitu prava poverili Sokoju. Programi i projekti, za koje se konkuriše, moraju biti realizovani do 31. decembra 2021. godine.
Konkursne prijave se šalju isključivo elektronskom putem, na imejl adresu: fond2020@sokoj.rs
Poslednji dan za podnošenje prijave je petak, 14. februar 2020. godine do 24.00 časa.

Ovde možete preuzeti formular konkursne prijave.

detaljnije »

Обавештење о ванредној изборној седници Скупштине Сокоја – 26. јануар 2020. године

10.01.2020
У складу са Статутом и Пословником о раду Скупштине, Управни одбор Сокоја донео је Одлуку (можете је видети на порталу за ауторе у одељку Акти и одлуке - Органи Сокоја - Скупштина - .ИЗБОРНА СКУПШТИНА 26.01.2020)

detaljnije »

Neradan dan 03.01.2020. godine

26.12.2019
Na osnovu čl. 1a i 3 st. 1, Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011) predstojeći praznik - Nova godina je državni praznik i praznuje se 1. i 2. januara, a u dane državnih praznika ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga.


detaljnije »

Održana vanredna sednica Skupštine Sokoja

25.12.2019
Vanredna sednica Skupštine Sokoja, čije je zakazivanje tražila grupa nezadovoljnih autora, pre svega radom organa Sokoja čiju je smenu i tražila, ali i Nadzorni odbor Sokoja, u nameri da izvesti Skupštinu o navodno nezakonitim radnjama direktora Sokoja, održana je na Kolarcu 22. decembra 2019. godine.

Bez obzira što joj je prethodio medijski pritisak pojedinih članova Sokoja,  preko tekstova osvanulih u listu 'Kurir', koji su sadržavali niz netačnosti i proizvoljnosti, a samo sa ciljem da zbune i dezavuišu članstvo Sokoja, sednica je održana uz prisustvo 141. člana Skupštine, u demokratskoj atmosferi, koju je krasila mogućnost svih članova Skupštine da iznesu svoje mišljenje, te koja je omogućila donošenje niza važnih odluka za dalji rad Sokoja.

Pre svega Skupština je potvrdila te dala nadalje podršku radu Upravnog odbora Sokoja, ogromnom većinom od 78 članova Skupštine, odbivši sve neargumentovane
navode članova koji su tražili njegovu smenu, pa i navode Nadzornog odbora u vezi sa postupanjem Upravnog odbora, kada su u pitanju aktivnosti direktora Sokoja u vezi sa kupovinom obveznica Republike Srbije.


detaljnije »

Podrška Internacionalne Konfederacije muzičkih pablišera

19.12.2019
U Sokoj je stigao dopis podrške Upravnom odboru i Menadžmentu Sokoja od strane  ICMP (The International Confederation of Music Publishers) inače organizacije kojoj pripada i UMIS - Udruženje muzičkih izdavača Srbije.

detaljnije »

Isplata naknade po osnovu priliva od Youtube servisa za period 2017-2018

19.12.2019
Isplata naknade po osnovu priliva od Youtube servisa za period 2017-2018 biće realizovana do 20.12.2019. godine, dok će izveštaji biti dostavljeni do kraja meseca.


detaljnije »

Obaveštenje o promeni mesta održavanja vanredne Skupštine Sokoja

18.12.2019
Poštovani članovi Aktuelnog saziva Skupštine Sokoja,

Naknadne, nepredviđene okolnosti su prouzrokovale potrebu da se donese odluka o promeni mesta (lokacije) održavanja sednice Skupštine Sokoja zakazane za 22.  decembar 2019. godine.


detaljnije »

Obaveštenje o održavanju vanredne sednice Skupšine Sokoja

12.12.2019
Obaveštavamo vas da će se u nedelju 22. decembra 2019. godine održati vanredna sednica aktuelnog saziva Skupštine Sokoja, sa početkom u 11 časova, u velikoj  sali gradske opštine Stari Grad u Beogradu, Makedonska 42.

detaljnije »

REGIONALNA SARADNJA

29.11.2019
Već drugu godinu za redom, Cisac, krovna autorska svetska organizacija, čiji je Sokoj dugogodišnji član, organizuje skup kome prisustvuju organizacije muzičkih autora iz Regiona, koji pre svega uključuje ex YU države, ali i regulatorna tela iz tih Država, koja se bave regualtivom u vezi sa autorskim pravima ( npr. Zavod za intelektualnu svojinu iz Srbije). Akcenat skupa je na podizanju nivoa saradnje izmedju ovih tela i organizacija, ističe Dejan Manojlović, direktor Sokoja.


detaljnije »

Preminuo Zoran Hristić

13.11.2019
U Beogradu je 12.XI 2019. preminuo naš dugogodišnji član, istaknuti srpski kompozitor Zoran Hristić.


detaljnije »

Vanredna sednica Skupštine Sokoja

08.11.2019
„Obaveštavamo vas da će se u nedelju 22. decembra 2019. godine održati vanredna sednica Skupštine Sokoja,
sa početkom u 11 časova, u velikoj sali gradske opštine Stari grad, Makedonska 42, Beograd.“


detaljnije »

ODRŽAN SASTANAK SA ČLANOVIMA UMISA

07.11.2019
Predsednik Upravnog odbora Sokoja Nikola Čuturilo, potpredsednik Upravnog odbora Miša Mijatović, zajedno sa direktorom Sokoja Dejanom Manojlovićem i predstavnicima Stručne službe Sokoja održali su 29. oktobra sastanak sa delegacijom UMIS-a - Udruženja muzičkih izdavača Srbije, koju je predvodio Stanimir Lukić, generalni sekretar ovog Udruženja.


detaljnije »

Saopštenje Nadzornog Odbora članovima SOKOJ-a

05.11.2019
Nadzorni odbor obaveštava članstvo Sokoja, da je na 10. vanrednoj sednici, održanoj dana 04. novembra 2019. godine, doneo odluku da će sačiniti saopštenje o dešavanjima u Sokoju.


detaljnije »

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA ČLANOVE SOKOJA

01.11.2019
U cilju razjašnjenja informacija koje su se pojavile medu članstvom Sokoja, а koje su рrоnеtе iz različitih, mahom nеdоbrоnаmеrnih izvora, kao i distribuirane do vas u raznim, ра i nepotpunim oblicima,  slobodan sam da Vas upoznam sa sledećim činjenicama:

detaljnije »

OBAVEŠTENJE U VEZI ISPLATE NAKNADE OD SBBa

01.11.2019
Poštovani,

Obaveštavamo Vas, da na žalost, usled tehničkih problema vezanih za informacioni sistem, nije mogla da bude izvršena isplata prema konačnom obračunu tantijema po osnovu naknade od SBBa.


detaljnije »

STATUTARNA KOMISIJA POČELA SA RADOM

09.10.2019
Dana 8. oktobra 2019. godine počela je sa radom Statutarna komisija Sokoja.

detaljnije »

SAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA SOKOJA

08.10.2019
Poštovane koleginice i kolege,

Kao što smo najavili 30.09.2019. godine, neposredno po završetku drugog dela 17. sednice Upravnog odbora, osetili smo potrebu da se kompletnom članstvu obratimo sa detaljnim saopštenjem o svim dešavanjima u Sokoju od početka našeg mandata.

detaljnije »

RAD GRUPACIJE ORGANIZACIJA ZA KOLEKTIVNO OSTVARIVANJE PRAVA

07.10.2019
RAD GRUPACIJE ORGANIZACIJA ZA KOLEKTIVNO OSTVARIVANJE PRAVA

detaljnije »

SAOPŠTENJE UO SA NASTAVKA 17.SEDNICE ODRŽANE DANA 27. SEPTEMBRA 2019. GODINE

30.09.2019
Upravni odbor obaveštava članstvo Sokoja da je, na nastavku 17. sednice, održane dana 27. septembra 2019. godine, u okviru tačke Dnevnog reda: „Analiza rada direktora Dejana Manojlovića – odgovornost i poverenje“,

detaljnije »

FORMIRANA STATUTARNA KOMISIJA

25.09.2019
Postupajući po odluci Skupštine Sokoja od 26.05.2019. godine i na osnovu člana 24. Statuta Sokoja – Organizacija muzičkih autora Srbije, Upravni odbor je na prvom delu sednice održane 12.09.2019. godine doneo Odluku o formiranju Statutarne komisije.

detaljnije »

Online anketa o zadovoljstu autora i korisnika repertoara

23.09.2019

Sokoj-Organizacija muzičkih autora Srbije ulaže kontinuirani napor da poboljša kvalitet svog rada i pruži autorima i korisnicima što bolju uslugu.

Postavili smo online Ankete o zadovoljstvu koje nam služe da utvrdimo nivo ispunjenja Vaših očekivanja.

detaljnije »

POSTIGNUT DOGOVOR SA SBB-om

13.09.2019

Sokoj je, posle više godina spornog odnosa sa SBB-om, uspeo da napravi dogovor i zaključi Poravnanje za raniji dug, kao i Ugovor kojim se regulišu dalje obaveze SBB-a prema Sokoju. Na taj način stavljena je tačka i na medjusobne sudske sporove.

detaljnije »

Tragično stradao Dalibor Andonov Gru

11.09.2019
Sokoj sa žaljenjem obaveštava svoje članove, da je u ponedeljak, 09.09.2019. godine u Zemunu tragično izgubio život poznati reper i jedan od osnivača domaće hip-hop scene, naš cenjeni autor i član, Dalibor Andonov Gru. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece. Podsećamo se njegovih brojnih autorskih dela kao i ogromnog uticaja na celokupnu generaciju repera kojima je bio i ostao uzor. Hitovi kao što su: “Pravo u raj”, “Srce”, “Biću tu“, „Petak“, „Dosta mi je svega“ i mnogi drugi

detaljnije »

TV Hepi dostavila ispravne košuljice - Uskoro vanredna isplata autorima Sokoja

04.09.2019
Podsećamo da je na predhodnoj skupštini Sokoja, a na osnovu informacije Stručne službe, konstatovano da su sa TV Hepi stigle nevalidne košuljice za 2018. godinu, tako da sredstva koja su uplaćena od tog emitera nisu raspodeljena muzičkim autorima u junu mesecu kada je rađen redovan obračun.


detaljnije »

Sastanak čelnika javnog servisa RTS i Sokoja

02.09.2019
Početkom avgusta održan je uspešan sastanak o unapređenju odnosa RTS i Sokoja.


detaljnije »

NOVA USLUGA - CALL CENTAR

18.07.2019
SVE INFORMACIJE NA JEDNOM MESTU.


detaljnije »

Sokoj-Organizacija muzičkih autora Srbije ulaže kontinuirani napor da poboljša kvalitet svog rada i

17.07.2019

Sokoj-Organizacija muzičkih autora Srbije ulaže kontinuirani napor da poboljša kvalitet svog rada i pruži autorima i korisnicima što bolju uslugu.

Postavili smo Ankete o zadovoljstvu koje nam služe da utvrdimo nivo ispunjenja Vaših očekivanja.

detaljnije »

Uručena nagrada Darko Kraljić kompozitoru Zoranu Simjanoviću

28.06.2019
Nagrada "Darko Kraljić", čiji je pokrovitelj za 2018. godinu Sokoj, uručena je laureatu Zoranu Simjanoviću u svečanoj sali Udruženja kompozitora Srbije.


detaljnije »

Izbor novog člana UO Sokoja

10.06.2019
Obaveštavamo Vas da je na redovnoj sednici Skupštine Sokoja održanoj 26.maja 2019. godine,  u maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, sprovedeno javno glasanje za izbor 1 člana Upravnog odbora iz umetničke muzike. Većinom glasova izabran je Draško Adžić.


detaljnije »

Obaveštenje o ostavci predsednika UO Sokoja

10.06.2019
Obaveštavamo Vas da je na vanrednoj sednici Skupštine Sokoja održanoj 26. maja 2019. godine, u maloj sali Zdužbine Ilije M. Kolarca, Srđan Hofman podneo ostavku na članstvo u Upravnom odboru Sokoja, što je Skupština konstatovala.


detaljnije »

Obaveštenje o Plenumu

07.06.2019
Обавештавамо вас да је за уторак 18. јуна 2019. године са почетком у 18 часова , заказан  Пленум, састанак органа управљања Сокоја са члановима Скупштине.


detaljnije »

Rezultati konkursa za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja 2019

30.05.2019
Na sednici Skupštine Sokoja, održanoj 26. maja 2019. godine, odobreni su projekti čija će se realizacija pomoći sredstvima Fonda za kulturna davanja.
detaljnije »

Obaveštenje o Plenumu

17.05.2019
Подсећамо да је за среду 22. маја 2019. године са почетком у 18 часова , заказан  Пленум, састанак органа управљања Сокоја са члановима Скупштине.

detaljnije »

Obaveštenje o održavanju sednice Plenuma Sokoja

13.05.2019
Obaveštavamo vas da će se u sredu 22. maja 2019. godine sa početkom u 18 časova održati Plenum, sastanak organa upravljanja Sokoja sa članovima Skupštine.


detaljnije »

Obaveštenje o održavanju sednica Skupšine Sokoja

13.05.2019
Obaveštamo vas da će se u nedelju 26. maja 2019. godine održati dve sednice aktuelnog saziva Skupštine Sokoja, vanredna sednica sa početkom u 11 časova, a u nastavku ove sednice redovna sednica Skupštine Sokoja,  u maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5.


detaljnije »

Obavestenje o izborima 2019

10.05.2019
Sednica aktuelnog saziva Skupštine Sokoja zakazana je za nedelju, 26. maj 2019. godine, sa početkom u 11,00 časova, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, u Beogradu, Studentski trg br. 5.
Sednica ima i izborni karakter. Na dnevnom redu je izbor jednog člana Upravnog odbora.


detaljnije »

Predlog odluke - Izbor člana UO

10.05.2019
Na osnovu člana 28. važećeg Statuta , a u skladu sa članom 17. Poslovnika o radu Skupštine Sokoja, Upravni odbor je na sednici održanoj 8. maja 2019. godine, doneo odluku o izboru. za jednog  člana Upravnog odbora Sokoja.


detaljnije »

Odluka o neradnom danu

22.04.2019
Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije neće raditi u utorak 30. aprila 2019.


detaljnije »

Poziv za pregovore Internet tarifa

17.04.2019
Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije, Beograd, Mišarska 12-14, na osnovu člana 173. Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Službeni glasnik RS", br. 104/09, 99/211, 119/12 i 29/16 - odluka US), objavljuje poziv za učestvovanje u pregovorima o tarifi naknada koje Sokoj naplaćuje po osnovu saopštavanja javnosti muzičkih dela preko interneta i mobilnih servisa.


detaljnije »

Tragično nastradao Šaban Šaulić

18.02.2019
U saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj tragično je stradao Šaban Šaulić,  legenda srpske narodne muzike.


detaljnije »

Saopštenje Upravnog Odbora Sokoja

13.02.2019
Saopštenje Upravnog Odbora Sokoja povodom predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima.detaljnije »

Одлука о именовању новог директора Сокоја

12.02.2019
Управни одбор Сокоја, на својој 8. седници одржаној 11. фебруара 2019. године, именовао је Дејана Манојловића за директора Сокоја, на мандатни период од 4 године.


detaljnije »

К О Н К У Р С за доделу средстава из Фонда за културна давања

28.01.2019
Предмет конкурса су програми и пројекти који имају за циљ стимулисање, промовисање и чување музичког стваралаштва домаћих аутора свих жанрова, који су заштиту права поверили Сокоју. Предност имају програми и пројекти који укључују дела више аутора.

detaljnije »

Obaveštenje o neradnom danu

17.12.2018
Na osnovu Statuta Sokoja i povodom završetka tekuće poslovne godine, Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije neće raditi u ponedeljak, 31. decembra 2018. godine.

  detaljnije »

Preminuo Jugoslav Bošnjak

07.12.2018
Preminuo je kompozitor i član Upravnog odbora Sokoja Jugoslav Bošnjak.

detaljnije »

Saopštenje povodom promene direktora Sokoja

19.10.2018
Na sednici održanoj 17. oktobra 2018. godine, Aleksandar Kovačević je Upravnom odboru podneo neopozivu ostavku na mesto direktora Sokoja, tri meseca pre kraja trećeg mandata. Upravni odbor je konstatovao podnetu ostavku i Aleksandra Kovačevića razrešio dužnosti direktora.

detaljnije »

Glasanje o Direktivi Evropskog parlamenta: Propuštena prilika, ali rad na unapređenju autorsko pravne zaštite za autore celog sveta se nastavlja

06.07.2018
Pariz, 5. jul 2018. - Evropski parlament je, tesnom većinom, glasao protiv nacrta Direktive o autorskom pravu. Direktiva bi bila rešenje najveće mane digitalnog tržišta, što bi pomoglo milionima autora širom sveta da ostvare fer nadoknadu za svoja dela koja koriste najveće svetske digitalne platforme.

detaljnije »

Rezultati ovogodišnjeg konkursa za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja

22.05.2018
Na sednici Skupštine Sokoja, održanoj u nedelju, 20. maja 2018. godine, odobreni su projekti čija će se realizacija pomoći sredstvima iz ovogodišnjeg Fonda za kulturna davanja Sokoja.detaljnije »

Održan je Evropski komitet CISAC-a u Beogradu

11.04.2018
Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora (CISAC), održala je dvodnevnu konferenciju evropskih autorskih društava u Beogradu a domaćin konferencije bilo je srpsko udruženje za zaštitu muzičkih autorskih prava Sokoj. Ovo je prvi put da se ovaj CISAC-ov skup održava u ovom delu Evrope.

detaljnije »

Poziv korisnicima za zaključenje ugovora

21.03.2018
 Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije, OFPS – Organizacija proizvođača fonograma i PI – Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora pozivaju korisnike iz reda javnog saopštavanja muzičkih dela, fonograma i na njima zabeleženih interpretatora da prijave korišćenje muzičkih dela, fonograma i na njima zabeleženih interpretatora, u cilju dobijanja dozvole za legalno korišćenje repertoara Sokoja, OFPS i PI.

Ovde možete preuzeti Obrazac prijave.
 
detaljnije »

Konkurs Fonda za kulturna davanja 2018

10.01.2018
Konkurs za raspodelu sredstava iz ovogodišnjeg Fonda za kulturna davanja Sokoja objavljen je u dnevnom listu Politika, od 10. januara 2018. godine.
Programi i projekti, za koje se konkuriše, moraju biti realizovani do 31. decembra 2019. godine.
Konkursne prijave se šalju isključivo elektronskim putem, na imejl adresu: pr@sokoj.rs
Poslednji dan za podnošenje prijave je petak, 09. mart 2018. godine, do 16.00 časova.
Ovde možete preuzeti formular konkursne prijave.


detaljnije »

Demanti članka objavljenog u dnevnom listu Alo

24.10.2017
 U listu Alo, od 24. oktobra 2017. godine, u rubrici Vesti, objavljen je članak pod nazivom „Kontrolori sindikata prekidaju svadbe“ na stranama 6 i 7.

detaljnije »

Obaveštenje o izboru člana Upravnog odbora

26.09.2017
Obaveštavamo vas da je na vanrednoj sednici Skupštine Sokoja, održanoj 24. septembra 2017. godine u prostorijama Privredne komore Srbije, sprovedeno tajno glasanje za izbor jednog člana Upravnog odbora.

detaljnije »

In memoriam - Milivoje Mića Marković

05.07.2017
 Milivoje Mića Marković, srpski džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer, rođen je 1939. godine. Diplomirao je kao prvi diplomac džez odseka Muzičke akademije u Gracu.
detaljnije »

Odobreni projekti ovogodišnjeg Fonda za kulturna davanja

14.06.2017
U nedelju, 11. juna, na sednici Skupštine Sokoja odobreni su projekti čija će se realizacija pomoći sredstvima iz ovogodišnjeg Fonda za kulturna davanja.


detaljnije »

Održana je sednica Skupštine Sokoja

12.06.2017
 Održana je sednica aktivnog saziva Skupštine Sokoja.

detaljnije »

Kokurs Fonda za kulturna davanja

12.01.2017
Ovogodišnji konkurs Fonda za kulturna davanja Sokoja objavljen je u dnevnom listu Politika, od 12. januara 2017. godine. Programi i projekti, za koje se konkuriše, moraju biti realizovani do 31. decembra 2018. godine.
Rok za podnošenje prijava, isključivo elektronskom poštom, na imejl adresu: pr@sokoj.rs, je ponedeljak, 13. mart 2017. godine do 16.00 časova.
Ovde možete preuzeti formular konkursne prijave 


detaljnije »

In memoriam – Vlastimir Trajković

05.01.2017
Vlastimir Trajković (1947-2017) bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i dugogodišnji šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.detaljnije »

Poziv na pregovore o tarifi - bioskopi

05.12.2016
Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije, objavljuje poziv za učestvovanje u pregovorima o Tarifi naknada koje naplaćuje po osnovu javnog saopštavanja muzičkih dela putem bioskopskih projekcija (Tarifa za bioskope).detaljnije »

Poziv na pregovore o tarifi - koncerti, festivali i druge manifestacije

15.11.2016
Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije, objavljuje poziv za učestvovanje u pregovorima o tarifi naknada koju od organizatora, vlasnika, držaoca i zakupca prostora naplaćuje Sokoj po osnovu javnog izvođenja muzičkih dela na koncertima, muzičkim festivalima, muzičko scenskim i muzičko zabavnim manifestacijama, kulturnim, sportskim i političkim manifestacijama i u komercijalnim prostorima.  


detaljnije »

Poziv na pregovore o tarifi - ugostiteljski objekti i zabavne priredbe

15.11.2016
Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije objavljuje poziv za učestvovanje u pregovorima o tarifi naknada koje Sokoj naplaćuje po osnovu javnog izvođenja muzičkih dela u ugostiteljskim objektima (sa smeštajnim kapacitetima ili bez njih), kao i na zabavnim priredbama (svadbe, promocije, proslave, krštenja, ispraćaji,  maturske večeri, doček Nove godine i slično).


detaljnije »

You Tube i GEMA su postigli dogovor

01.11.2016
Jedan od najznačajnijih sukoba u istoriji digitalne muzike je dobio epilog - You Tube i nemačka organizacija muzičkih autora GEMA su postigli dogovor pa će muzički video sadržaj biti dostupan korisnicima iz tog regiona.

detaljnije »

Obaveštenje povodom zabrane korišćenja Sokojevog repertoara na teritoriji Republike Makedonije

04.10.2016
Upravni odbor Sokoja je doneo odluku da treba pružiti podršku makedonskim autorima u cilju zaštite imovinskih prava srpskih autora čija se dela koriste na teritoriji Republike Makedonije. Sokoj nije zabranio svoj repertoar na teritoriji Republike Makedonije već je podržao odluku članova makedonskog društva ZAMP MK da zabrani korišćenje repertoara koji štiti, a u koji spada i repertoar Sokoja.

detaljnije »

IN MEMORIAM: Mirjana Tešić Perović

04.07.2016
 IN MEMORIAM: Mirjana Tešić Perović

detaljnije »

Ocena Zavoda za intelektualnu svojinu

30.06.2016
 U skladu sa zaključcima sa održanog sastanka sa članovima Skupštine u nedelju, 12. juna 2016. godine, gde je grupa autora izrazila nezadovoljstvo povodom obračuna tantijema za 2015. godinu, Organizacija muzičkih autora Srbije - Sokoj obaveštava autore o sledećem:

detaljnije »

Poziv udruženjima korisnika za učestvovanje u pregovorima o tarifi naknada

20.06.2016
Sokoj, OFPS i PI pozivaju reprezentativna udruženja korisnika iz ugostiteljske delatnosti, hotelijerstva, trgovine i drugih delatnosti koji javno saopštavaju muzička dela, interpretacije i fonograme da u roku od 15 dana dostave prijavu za učestvovanje u pregovorima o tarifi naknada.


detaljnije »

Održan je Plenum autora Sokoja

13.06.2016
Nakon održavanja godišnje sednice aktuelnog saziva Skupštine autora, 12. juna 2016. godine u sali Udruženja kompozitora Srbije je održan i Plenum autora Sokoja.

detaljnije »

Odobreni projekti Fonda za kulturna davanja

25.05.2016
Na sednici Skupštine Sokoja, koja je održana u nedelju, 22. maja 2016. godine, odobreno je da se pomogne realizacija 157 projekata iz budžeta ovogodišnjeg Fonda za kulturna davanja – 92 iz oblasti umetničke muzike, 22 iz oblasti džez muzike i 43 iz oblasti popularne i narodne muzike.


detaljnije »

Održana je sednica Skupštine Sokoja

23.05.2016
Sednica Skupštine Sokoja održana je u nedelju, 22. maja ove godine u Beogradu, u hotelu Palas.

detaljnije »

Održan je XIII Regionalni sastanak autorskih društava

23.04.2016
Sokoj je bio domaćin XIII Regionalnog sastanka autorskih društava.

detaljnije »

Odluka Ustavnog suda

30.03.2016
Ustavni sud je na svojoj sednici održanoj dana 04. 02. 2016. godine doneo Odluku objavljenu u Službenom glasniku Republike Srbije br. 29 od 18. 03. 2016. godine, kojom je utvrdio da odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima (Sl.glasnik RS 104/2009, 99/2011 i 119/2012) u delu novonastalog člana 171a, st. 1, 2 i 5, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima.


detaljnije »

Snimak emisije

22.03.2016
Ustavni sud poništio je odredbu Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojom je bio ograničen maksimalni iznos autorske naknade.


detaljnije »

Konkurs Fonda za kulturna davanja

01.03.2016
Ovogodišnji konkurs Fonda za kulturna davanja Sokoja objvljen je i u dnevnom listu Politika, od 02. marta 2016. godine.
Programi i projekti, za koje se konkuriše, moraju biti realizovani do 30. novembra 2017. godine.
Rok za podnošenje prijava je do četvrtka, 31. marta 2016. godine.
Ovde možete preuzeti formular konkursne prijave (.docx formular .pdf formular).detaljnije »

Poziv korisnicima za zaključenje ugovora o objedinjenoj naplati

21.01.2016
Poziv korisnicima za zaključenje ugovora o objedinjenoj naplati naknade za javno saopštavanje muzičkih dela, fonograma i na njima zabeleženih interpretacija.detaljnije »

Seminar o kolektivnom ostvarivanju prava

18.12.2015
 TAIEX je, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu, organizovao jednodnevni seminar o kolektivnom ostvarivanju prava, kome su prisustvovali i predstavnici Sokoja.

detaljnije »

Predavanje na temu autorskih prava

27.11.2015
Da li stvarate muziku? Da li znate dovoljno o zaštiti muzičkih autorskih prava? Da li želite da saznate više?
Organizacija muzičkih autora - Sokoj vas poziva na predavanje "Sokoj - level 1".

detaljnije »

Trening za primenu obavezujuće rezolucije u Budimpešti

18.11.2015
U Budimpešti je održan trening čija tema je bio stepen implementacije Obavezujuće rezolucije za muzička društva.

detaljnije »

Snimak emisije

09.11.2015
 U petak 06. novembra, u emisiji "Srbija on-line" na televiziji Kopernikus, gostovale su Dragana Jovanović, član Upravnog odbora Sokoja i Marija Cvijanović, PR Sokoja.

detaljnije »

Zaštita autorskog i srodnih prava - Savremeni zakon kao podsticaj kreativnoj industriji

02.11.2015
Stepen zaštite intelektualne svojine u Srbiji smanjen je dosadašnjim neadekvatnim propisima zbog čega je neophodno što pre izmeniti Zakon o autorskim i srodnim pravima, složili su se učesnici panel diskusije "Zaštita autorskog i srodnih prava - SAVREMENI ZAKON KAO PODSTICAJ KREATIVNOJ INDUSTRIJI", održane u Privrednoj komori Srbije. detaljnije »

Konferencija na temu muzičke industrije i autorskih prava u Dubrovniku

15.10.2015
Novosti u licenciranju muzičkih autorskih prava sa akcentom na digitalno okruženje, i razvoj novih usluga osnovne su teme o kojima se govori tokom konferencije koja se održava u Dubrovniku od 13. do 16. oktobra. Predstavnici Sokoja učestvuju u konferenciji, a organizatori su CISAC i BIEM. detaljnije »

Snimak emisije

12.10.2015
Dragana Jovanović, kompozitorka i član Upravnog odbora Sokoja, gostovala je u emisiji "Nedeljom uveče" na RTS2 detaljnije »

12. Regionalni sastanak organizacija za kolektivnu zaštitu muzičkih autorskih prava

01.10.2015
Sokoj je učestvovao na 12. regionalnom sastanku organizacija za kolektivnu zaštitu muzičkih autorskih prava koji je organizovalo slovenačko udruženje SAZAS, 29. septembra 2015. godine u Ljubljani. Sastanku su prisustvovali predstavnici kolektivnih organizacija sa područja bivše Jugoslavije: hrvatske (HDS-ZAMP), bosanske (AMUS), makedonske (ZAMP) i crnogorske (PAM). detaljnije »

O pravima autora muzike na talasima Radio Lagune

02.06.2015
Predstavnice Sokoja Dragana Jovanović i Marija Cvijanović nedavno su odgovarale na brojna pitanja slušalaca u okviru emisije "Pitajte Đuru" Radio Lagune.
detaljnije »

Odobreni projekti Fonda za kulturna davanja 2015

25.05.2015
Na sednici Skupštine Sokoja, održanoj 24. maja 2015. godine, odobreno je da se iz ovogodišnjeg Fonda za kulturna davanja pomogne realizacija 91 projekta.
detaljnije »

O Sokoju u noćnom programu - Iza violinskog ključa

13.05.2015
O autorskom pravu i na mnoga slična pitanja odgovarale su dr Dragana Jovanović, član Upravnog odbora Sokoja i Marija Cvijanović, viši stručni saradnik zadužena za odnose sa javnošću u Sokoju.
detaljnije »

Susret autora sa muzičkim urednicima

30.03.2015
U okviru ovogodišnjih planiranih aktivnosti, kojima se obeležava 65 godina kontinuirane kolektivne zaštite autorskih muzičkih prava kod nas, muzički urednici brojnih radio i televizijskih stanica odazvali su se pozivu autora da posete Sokoj.
detaljnije »

Istorijski sporazum između Sokoja i RTS-a

13.03.2015
Počeo je novi period u odnosima Sokoja i RTS-a. Višegodišnji veliki spor između Javnog servisa i Organizacije muzičkih autora Srbije je završen. detaljnije »

Odlazak Vlade Divljana

06.03.2015
Velikan jugoslovenske i srpske muzike preminuo je juče u Beču posle duge i teške bolesti.
Otišao je autor koji je osamdesetih godina oblikovao muzičku scenu ovih prostora.
detaljnije »

Konkurs Fonda za kulturna davanja

23.02.2015
Ovogodišnji konkurs Fonda za kulturna davanja Sokoja, pored portala Sokoja, objavljen je i u dnevnom listu Politika.
Programi i projekti, za koje se konkuriše, moraju biti realizovani do 30. novembra 2016. godine.
Rok za podnošenje prijava je do ponedeljka, 23. marta 2015. godine.
Ovde možete preuzeti formular konkursne prijave.
detaljnije »

Aleksandar Kovačević, direktor Sokoja

15.01.2015
Dosadašnjem direktoru Sokoja, Aleksandru Kovačeviću produžen je mandat za naredni period od četiri godine, počev od 10. januara 2015. godine, pa zaključno sa 09. januarom 2019. godine.
detaljnije »

Sokojev poziv na pregovore

12.12.2014
Sokoj objavljuje poziv na pregovore o tarifi autorske naknade Radio televiziji Srbije i Radio televiziji Vojvodine.
detaljnije »

Zahvalnica Sokoju

21.11.2014
Sokoj je primio Zahvalnicu od Fakulteta muzičke umetnosti.
detaljnije »

Internet prenos sastanka iz Brisela

01.10.2014
Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije organizovao je praćenje internet prenosa sastanka iz Brisela, koji je održan 24. i 25. septembra 2014. godine.
detaljnije »

Poziv korisnicima na pregovore

15.09.2014
Poziv na pregovore o tarifi autorske naknade upućen je korisnicima za korišćenje muzičkih dela po osnovu prava reemitovanja muzičkih dela.
detaljnije »

Panel diskusija o zaštiti intelektualne svojine u Srbiji

17.06.2014
Jednodnevna panel rasprava na temu zaštite intelektualnog kapitala održana je, u organizaciji Instituta za javnu politiku, u beogradskom hotelu Metropol.
 
detaljnije »

Održana je sednica Skupštine Sokoja

02.06.2014
Sednica Skupštine Sokoja održana je u nedelju, 01. juna ove godine u Beogradu, u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

detaljnije »

Odobreni projekti Fonda za kulturna davanja

02.06.2014
Na sednici Skupštine Sokoja, koja je održana u nedelju, 01. juna 2014. godine, odobreno je da se pomogne realizacije 61 projekta iz Fonda za kulturna davanja.
detaljnije »

Promena brojeva telefona u službama Sokoja

02.04.2014
Obaveštavamo korisnike Sokojevog muzičkog repertoara da su se promenili brojevi telefona u službama Sokoja.
 
detaljnije »

Elektronsko prijavljivanje dela

25.03.2014
Ukoliko autor muzike želi da elektronski prijavi svoje delo, potrebno je da zaključi ugovor sa Sokojem.
 
detaljnije »

Regionalni sastanak autorskih društava

17.03.2014
Deseti regionalni sastanak muzičkih autorskih društva održan je u Zagrebu, u martu mesecu ove godine, u organizaciji HDS ZAMP-a.
detaljnije »

Poziv korisnicima za zaključenje ugovora

05.03.2014
Sve tri organizacije - Sokoj, OFPS i PI pozivaju korisnike za zaključenje ugovora o objedinjenoj naplati naknade za javno saopštavanje muzičkih dela, fonograma i na njima zabeleženih interpretacija.
 
detaljnije »

Ovogodišnji Konkurs Fonda za kulturna davanja

14.02.2014
Konkurs za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja za 2014. godinu, pored portala Sokoja, biće objavljen i u dnevnim listovima Politika i Blic.
Projekti/programi, za koje se konkuriše, moraju biti realizovani do 01. septembra 2015. godine. Rok za podnošenje prijava je do 07. marta 2014. godine

detaljnije »

Obaveštenje ukrajinskog društva našim autorima

04.12.2013
Nedavno je Sokoju stigao dopis za naše članstvo od autorskog društva iz Ukrajine (UACRR)
detaljnije »

In memoriam Blagoje Košanin

25.11.2013
Preminuo je Blagoje Košanin kompozitor i tekstopisac narodnih melodija i dugogodišnji član Sokoja.
detaljnije »

Deveti regionalan sastanak

06.11.2013
U Podgorici je krajem oktobra 2013. godine održan deveti regionalan sastanak muzičkih autorskih društava u organizaciji PAMCG i u prisustvu svih šest društava iz regiona.
detaljnije »

Poziv udruženjima korisnika za učestvovanje u pregovorima o tarifi

26.09.2013
Sve tri kolektivne organizacije (Sokoj, OFPS i PI) objavljuju poziv reprezentativnim udruženjima korisnika iz reda javnog saopštavanja muzičkih dela, interpretacija i fonograma za učestvovanje u pregovorima o tarifi.
detaljnije »

Sokoj je započeo kontrolu muzičkih košuljica

15.07.2013
Zbog učestalih prigovora autora i nosioca prava na ispravnost i tačnost podataka navedenih u muzičkim košuljicama, od početka jula 2013. godine, Sokoj je započeo njihovu kontrolu - poređenjem emitovanog repertoara radio i televizijskih stanica sa dostavljenim muzičkim košuljicama.
detaljnije »

Isplata autorskih honorara

18.06.2013
Planirana isplata autorskih honorara domaćim autorima i nosiocima autorskih prava za 2012. godinu obaviće se do petka, 21. juna 2013. godine.
detaljnije »

Odobreni projekti Fonda za kulturna davanja

17.06.2013
Na sednici Skupštna Sokoja, koja je održana 16. juna 2013. godine, doneta je odluka da se iz Fonda za kulturna davanja finansijski pomognu 48 projekata.
detaljnije »

Zakazana je sednica Skupštine Sokoja

07.06.2013
Ovogodišnja sednica Skupštine Sokoja održaće se u nedelju, 16. juna 2013. godine, sa početkom u 12.00 časova u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, u Beogradu, Studentski trg broj 5
detaljnije »

Panel diskusija o autorskom pravu

06.06.2013
U okviru Mikser festivala, u Beogradu je održan skup na kome se govorilo, između ostalog, i o autorskom pravu.
detaljnije »

Obaveštenje korisnicima o poravnanju dugovanja

04.06.2013
Obaveštavaju se korisnici repertoara Sokoja da svoja dugovanja mogu regulisati, zaključenjem sporazuma o poravnanju, pod određenim uslovima. Detaljnije informacije možete pročitati u celoj vesti.
detaljnije »

Poziv korisnicima o dostavljanju dokumentacije o površini objekta

04.06.2013
Pozivaju se vlasnici objekata u kojima se muzika koristi putem sredstava za mehaničku reprodukciju (radio, tv, ozvučenje i sl.) da dostave Sokoju dokumentaciju o ukupnoj površini objekta. Detaljnije informacije o pozivu možete pročitati u celoj vesti.
detaljnije »

Tradicija zaštite autorskih prava

24.05.2013
Arhivski prilozi koji su nedavno dostavljeni Sokoju na najbolji način dokazuju dugu tradiciju postojanja sistema kolektivne zaštite na ovim prostorima.
detaljnije »

Sokoj je bio domaćin skupa autorskih društava iz regiona

29.03.2013
U organizaciji Sokoja održan je u Beogradu osmi sastanak autorskih društava iz regiona.
detaljnije »

Konkurs Fonda za kulturna davanja za 2013. godinu

28.02.2013
Raspisan je Konkurs za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja za 2013. godinu. Programi i projekti moraju da budu realizovani do 01. jula 2014. godine. Rok za podnošenje prijava je do 25. marta 2013. godine.
detaljnije »

Zahvalnica Sokoju

27.02.2013
Sokoj i Guitar Art festival primer uspešno ostvarene saradnje organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava i korisnika muzike.
detaljnije »

Zaključen je protokol Sokoja sa reprezentativnim udruženjem emitera ANEM

13.02.2013
Protokol se odnosi na RTV stanice koje imaju najniže prihode. Obezbeđuju se značajni popusti na iznose minimalne naknade utvrđene tarifom, ali i mnoge pogodnosti u plaćanju autorske naknade za sve RTV stanice čija je mesečna obaveza u visini minimalne naknade. Utvrđeni popusti moćiće se koristiti tokom 2013. godine, samo ukoliko emiteri ispune određene uslove.
detaljnije »

Obuka za RTV stanice, za korišćenje portala Sokoja za dostavljanje košuljica

16.01.2013
Obaveštavamo zainteresovane RTV stanice da je Sokoj organizovao obuku, koja će se održavati u zgradi Sokoja, u Beogradu, u Mišarskoj 12-14, u prostoriji na prvom spratu. Obuka RTV emitera je besplatna.
 
detaljnije »

Izmene i dopune Plana raspodele

12.12.2012
Skupština Sokoja je na zasedanju održanom 9. decembra 2012. usvojila izmene i dopune Plana raspodele.
detaljnije »

Sedmi regionalni sastanak održan je u Zagrebu

10.12.2012
Sedmi regionalni sastanak muzičkih autorskih društava održan je početkom decembra meseca u Zagrebu, u organizaciji HDS ZAMP-a, u prisustvu društava iz regiona.
detaljnije »

Forum o Vrednosti muzičkih prava

10.11.2012
Međunarodni skup pod nazivom Vrednosti muzičkih prava održan je 09. novembra u Kristalnoj sali hotela Hajat u Beogradu.
detaljnije »

Poziv obveznicima posebne naknade za zaključenje vansudskih poravnanja i ugovora o plaćanju posebne naknade

17.10.2012
Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije, PI - Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora i OFPS - Organizacija proizvođača fonograma Srbije pozivaju obveznike posebne naknade na zaključenje vansudskih poravnanja i ugovora o plaćanju posebne naknade.       
detaljnije »

Protokoli o saradnji Sokoja i udruženja korisnika

12.09.2012
Potpisani su protokoli o saradnji Sokoja sa Unijom poslodavaca, Udruženjem informatičke delatnosti i Anemom
detaljnije »

Potpisan je Protokol o primeni Jedinstvene tarife

07.09.2012
\"Potpisivanjem ovog protokola dat je model svim korisnicima kako da ispunjavaju svoje zakonske obaveze\" izjavio je Srđan Hofman, predsednik Upravnog odbora Sokoja prilikom potpisivanja Protokola o primeni Jedinstvene tarife za ostvarivanje prava na posebnu naknadu.
detaljnije »

Dogovor Sokoja i Unije poslodavaca Srbije o plaćanju autorskih naknada

19.06.2012
Sokoj i Unija poslodavaca zajedno su sazvali konferenciju za novinare, povodom postignutog dogovora o plaćanju autorskih naknada
detaljnije »

Šesti regionalni sastanak

01.06.2012
Šesti regionalni sastanak autorskih društava održan je u Ljubljani 31. maja 2012.
detaljnije »

Fond za kulturna davanja za 2012.

29.05.2012
Lista projekata kojima su odobrena sredstva iz Fonda za kulturna davanja za 2012.
detaljnije »

Sednica Skupštine Sokoja

29.05.2012
Veliki broj autora odazvao se pozivu da prisustvuje sednici Skupštine Sokoja
detaljnije »

Najava sednice Skupštine autora

30.04.2012
Krajem maja održaće se sednica najvišeg organa upravljanja Sokoja.
detaljnije »

Oblici saradnje Sokoja i organizatora manifestacija

06.03.2012
Aleksandar Kovačević, direktor Sokoja izlagao je o oblicima saradnje Sokoja i korisnika muzike u prepunoj sali Privredno komore Srbije u četvrtak, 01. marta 2012. Na poziv organizatora, skupu je prisustvovao i autor Milutin Popović Zahar, član Saveta autora Sokoja.
detaljnije »

Konkurs za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja

26.01.2012
Na osnovu člana 44. Statuta, Sokoj raspisuje Konkurs za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja. Programi i projekti moraju da budu realizovani do 1. jula 2013. godine. Rok za podnošenje prijava je do 27. februara 2012. godine.
detaljnije »

Popust od 10% za organizatore dočeka Nove godine

06.12.2011
Ukoliko organizatori dočeka Nove godine svoje prijave pošalju najkasnije do petka, 23. decembra 2011. godine imaće popust od 10% na ukupan obračun autorske naknade.
detaljnije »

Nagrada "Mokranjac" dodeljena je kompozitoru Srđanu Hofmanu

04.11.2011
Srđanu Hofmanu, kompozitoru i predsedniku Upravnog odbora Sokoja dodeljena je jedno od najznačajnijih priznanja za muzičko stvaralaštvo u Srbiji.
detaljnije »

Vasilija Radojčić (1936 - 2011)

27.09.2011
Umrla je Vasilija Radojčić, poznata pevačica srpske izvorne i narodne muzike. Mnoge njene pesme postale su hitovi koje slušaju različite generacije.
detaljnije »

Sednica Skupštine Sokoja

16.09.2011
Uskoro se održava sednica Skupštine Sokoja
detaljnije »

Preminuo je Dušan Trbojević

09.09.2011
Muzičku scenu ovih prostora napustio je jedan od najaktivnijih njenih učesnika tokom šest decenija
detaljnije »

In memoriam Ljubiša Stojanović Luis (1952-2011)

01.08.2011
Otišao je jedan od najoriginalnijih pojava domaće muzičke scene
detaljnije »

In memoriam Milan Delčić Delča (1960 - 2011)

26.07.2011
Preminuo je muzičar i konceptualni umetnik Milan Delčić Delča u 51. godini života.
detaljnije »

Svetski samit o autorskom pravu i Generalna skupština CISAC-a i BIEM-a

24.06.2011
Svetski samit o zaštiti autorskih prava i Generalna skupština CISAC-a i BIEM-a održani su u Briselu, u periodu od 07. do 10. juna 2011. godine
detaljnije »

Skupština Sokoja

22.06.2011
Sednica Skupštine nije održana.
detaljnije »

Uskoro se održava sednica Skupštine Sokoja

06.06.2011
Dvodnevna sednica Skupštine Sokoja održaće se 18. i 19. juna 2011. godine, u hotelu Galleria u Subotici.
detaljnije »

Zahvalnica Sokoju

21.04.2011
Dodeljeno je još jedno priznanje Sokoju
detaljnije »

Konkurs za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja

31.01.2011
Predmet konkursa su programi i projekti koji imaju za cilj stimulisanje, unapređenje ili promovisanje muzičkog stvaralaštva domaćih autora svih žanrova, koji su zaštitu prava poverili Sokoju. Prednost imaju programi/projekti koji uključuju dela više autora.
Programi i projekti moraju da budu realizovani do 01. jula 2012.godine.
Rok za podnošenje prijave je do 28. februara 2011.

detaljnije »

Dodeljena priznanja Sokoju

21.12.2010
Ove godine Sokoju su dodeljena dva značajna društvena priznanja.
detaljnije »

Podrška građanima pogođenim zemljotresom u Kraljevu

14.12.2010
Doprinos autora muzike opštini Kraljevo
detaljnije »

In memoriam Vojislav Voki Kostić (1931-2010)

30.09.2010

Dugogodišnji generalni sekretar SOKOJ-a Vojislav Kostić preminuo je juče, u Beogradu, nakon duge i teške bolesti.


detaljnije »

Poziv na pregovore

13.08.2010
Poziv na pregovore o jedinstvenoj tarifi za ostvarivanje prava za posebnu naknadu.
detaljnije »

Isplata tantijema autorima i nosiocima autorskih prava

30.06.2010
Isplata tantijema autorima i nosiocima autorskih prava je izvršena u periodu od 25. do 30. juna 2010. godine
detaljnije »

Fond za kulturna i socijalna davanja 2010

27.05.2010
Nakon završenog godišnjeg javnog konkursa, Skupština Sokoja je donela odluku o izboru projekata koji će se finansijski podržati iz Fonda za kulturna davanja.
detaljnije »

Sednica Skupštine Sokoja

25.05.2010

Dvodnevna sednica Skupštine Sokoja održana je 22. i 23. maja 2010. godine u Subotici.
detaljnije »

Skupština Sokoja održaće se u Subotici

11.05.2010
Dvodnevna sednica Skupštine održaće se 22-23. maja 2010. u Subotici, hotel Galleria, ulica Matije Korvina br. 17.
detaljnije »

Dušan Radić (1929-2010)

06.04.2010
U subotu, 03. aprila 2010. umro je Dušan Radić, kompozitor i akademik
detaljnije »

Konferencija za novinare

25.02.2010
Povodom šezdesetogodišnjice Sokoja održana je u sredu, 24.februara konferencija za novinare.
detaljnije »

Poziv korisnicima na pregovore o tarifi

17.02.2010
Na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima pozivamo korisnike na pregovore o tarifi autorske naknade za korišćenje muzičkih dela.
detaljnije »

Konkurs za autore

17.02.2010

Predmet konkursa  su programi i projekti koji imaju za cilj stimulisanje, unapređenje ili promovisanje muzičkog stvaralaštva domaćih autora svih žanrova, koji su zaštitu prava poverili Sokoju.

detaljnije »

Oskar Danon (1913-2009)

11.01.2010
Sećanje na Oskara Danona, prvog generalnog sekretara Saveza kompozitora Jugoslavije
detaljnije »

Panel diskusija autora muzike

01.12.2009
Glavni povod sazivanja ovog stručnog skupa bila je analiza raspodele za 2008. kao i upoznavanje autora muzike sa problemima naplate autorske naknade od Javnog servisa i drugih korisnika muzičkih dela.
detaljnije »

Poseta društva SINE QUA NON Sokoju

20.10.2009

Predstavnici društva SINE QUA NON (BiH) bili su u jednodnevnoj poseti
Sokoju.
detaljnije »

In memoriam Konstantin Babić (1927-2009)

16.10.2009

Nakon duže i teške bolesti preminuo je kompozitor Konstantin Babić
detaljnije »

Seminar o autorskom pravu

24.09.2009
Nacionalni dvodnevni seminar o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava održan je sredinom septembra meseca u Beogradu.
detaljnije »

Flauta i klavir u društvu udaraljki

02.07.2009

Koncert Flauta i klavir u društvu udaraljki održan je u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.
detaljnije »

Isplata za 2008.

24.06.2009

Isplata autorskih honorara za 2008. godinu
detaljnije »

Godišnja Skupština Sokoja, april 2009.

13.04.2009
Skupština Sokoja održana je u nedelju, 12. aprila u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.
detaljnije »

Konkurs za autore (Fond za kulturna davanja)

26.02.2009

Raspisan je konkurs za raspodelu sredstava iz Fonda za kulturna davanja Sokoja. Rok za podnošenje prijava je 15.03.2009. godine, do 15 časova. Pozivamo autore koji ispunjavaju navedene uslove konkursa da se odazovu i podnesu konkursnu prijavu.
detaljnije »

In memoriam - Ivan Tasić

11.11.2008

Ivan Tasić (1944-2008), bivši direktor Sokoja, bio je jedan od vodećih stručnjaka - praktičara za oblast zaštite autorskih prava u regionu i bio je veoma aktivan u Međunarodnoj konfederaciji društava autora i kompozitora (CISAC).

detaljnije »

Izveštaj sa sednice Skupštine Sokoja

03.11.2008

Preko 70 autora prisustvovalo je Skupštini Sokoja, koja je održana u nedelju, 2. novembra u Beogradu, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca.

detaljnije »

In Memoriam - Ratko Rale Ćajić

08.10.2008

Posle duže bolesti preminuo je Ratko Rale Ćajić, dugogodišnji naš član, poznati autor i interpretator narodne muzike. Zaštitu za preko 300 svojih dela poverio je Sokoju još 1982.godine.

detaljnije »

UO utvrdio Listu članova Skupštine

30.09.2008

Na sednici Upravnog odbora Sokoja održanoj 29. septembra 2008. godine utvrđena je Lista članova Skupštine Sokoja.

detaljnije »

Izveštaj sa Skupštine Sokoja održane 30. marta 2008.

01.04.2008

Skupština Sokoja održana je u nedelju, 30. marta 2008.godine u Beogradu, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. Skupštini je prisustvovalo 76 autora i nosilaca prava, a radom Skupštine rukovodilo je izabrano Radno predsedništvo, u sastavu: Dragan Brajović (predsedavajući), Zafir Hadžimanov i Dragana Jovanović.

detaljnije »

Delegacija PRS-a u radnoj poseti Sokoju

17.03.2008

Dvodnevni radni sastanak sa predstavnicima PRS-a održan je 11. i 12. marta 2008. u Sokoju. Delegaciju britanskog autorskog društva činili su - Iain Black, menadžer za međunarodne odnose i Oliver Tuercke, analitičar za međunarodne odnose.

detaljnije »

Sastanak predstavnika Sokoja i HDS-a

25.02.2008

Predstavnici Sokoja i Hrvatskog društva skladatelja imali su radni sastanak 21. februara 2008. u Zagrebu. Glavna tema razgovora bila je unapređivanje saradnje između dva društva. Razgovaralo se o stanju dokumentacije i članstva dva društva i o poštovanju bilateralnih obaveza predviđenih Ugovorom o međusobnom zastupanju.

detaljnije »

Kompozitor Rajko Maksimović, dobitnik Vukove nagrade

15.02.2008

Rajko Maksimović, naš istaknuti kompozitor i član Upravnog odbora Sokoja dobitnik je Vukove nagrade za 2007. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

detaljnije »

58 godina Sokoja

12.02.2008

Posle Drugog svetskog rata, u periodu brojnih društvenih i ekonomskih promena, osnovan je 1950. SAKOJ - Savez kompozitora Jugoslavije. Na prvom Kongresu, održanom 12. i 13. februara 1950, za predsednika je izabran kompozitor Stevan Hristić, a za generalnog sekretara dr Oskar Danon. Briga i staranje o materijalnom položaju autora muzičkih dela bili su važan deo delatnosti nove organizacije.

detaljnije »

Obračun autorskih naknada u 2007. godini

04.02.2008

U 2007. godini znatno je uvećana prikupljena autorska naknada, kao i broj evidentiranih izvođenja muzičkih dela u 2007. godini, na bazi muzičkih košuljica primljenih od korisnika. Ukupan neto fond za raspodelu iznosi 222.307.559,96 dinara.

detaljnije »

Nema nepravilnosti u radu Sokoja

22.01.2008

Tokom 2007.godine Zavodu za intelektualnu svojinu, kao nadležnom državnom organu, pismene zahteve za nadzorom i primedbe na rad Sokoja dostavili su - preduzeće KOMUNA i privredna društva TIN DRUM MUSIC d.o.o, MULTYPUBLISHING d.o.o i MARS d.o.o

detaljnije »

Novine u Sokojevoj bazi dela

15.05.2007
Ovih dana Elektronski centar Sokoja uspešno je završio polugodišnje sprovođenje novina, u skladu sa promenama u Planu raspodele, iz jula 2006.godine, na Sokojevu bazu dela. Sprovedene novine se odnose na šifru izvođačkog sastava, nove koeficijente i poentiranje, koji su zamenili stare kategorije i poene, kao i na raspodelu udela između kompozitora, autora teksta i aranžera. detaljnije »

Konferencija za novinare u Sokoju

29.03.2007
Članovi Upravnog odbora i direktor Sokoja održali su u utorak, 26.marta 2007. konferenciju za novinare kako bi obavestili i upozorili javnost na alarmantno stanje dugovanja korisnika muzičkih dela. Na listi najvećih dužnika nalaze se RTV kuće i koncertne agencije, čija dugovanja prema autorima muzike predstavljaju značajne iznose.
detaljnije »

Potpisan kolektivni ugovor Sokoja

23.02.2007
21. februara 2007. godine potpisan je kolektivni ugovor Sokoja.
detaljnije »

Analiza autorskih honorara u 2006. godini

19.02.2007

Objavljena je analiza autorskih tantIjema ostvarenih po osnovu emitovanja, javnog izvođenja i saopštavanja javnosti muzičkih dela za 2006.godinu (januar - decembar 2006.god.) - tzv. mala prava. U 2006. godini neto fond za raspodelu povećan za 37,4% u odnosu na 2005. godinu.

detaljnije »

Saradnja Sokoja i Telenora

02.02.2007
1. februara 2007. godine Sokoj i Telenor potpisali su Protokol o saradnji. Ovim Protokolom Telenor, kao servis provajder, u obavezi je da Sokoju redovno dostavlja sve kopije ugovora sa kontent provajderima, koji preko mobilne mreže Telenora distribuiraju muzičke sadržaje. detaljnije »

Sastanak RRA i Sokoja

22.12.2006
19. decembra na sastanku kod generalnog sekretara Vlade Dejana Mihajlova, predstavnici Radiodifuzne agencije (RRA) i Sokoja dogovorili su se da će aneksom Sporazuma o saradnji između RRA i Sokoja proširiti saradnju u oblasti poštovanja i zaštite autorskih prava. detaljnije »

Sastanak sa kablovskim operaterima

18.12.2006
U petak, 15. decembra 2006. u Sokoju održan je sastanak sa predstavnicima kablovskih operatera na našoj teritoriji. Tema sastanka bila je ugovaranje tarife za sledeću godinu. detaljnije »

Sastanak sa predstavnicima Radiodifuznih ustanova

02.11.2006
U ponedeljak, 30. oktobra 2006. godine održan je sastanak u Sokoju sa predstavnicima radiodifuznih ustanova Srbije i Vojvodine. Tema razgovora bila je dogovor o tehničkim podacima oko sklapanja novog ugovora Sokoja sa RTS-om, kao javnim servisom. detaljnije »

Poseta Sokoju predstavnika Cisac-a i Beim-a

31.10.2006
27. oktobra 2006. godine Mitko Čatalbašev, direktor CISAC-a i BIEM-a za Evropu bio je u prijateljskoj poseti Sokoju i upoznao se sa novim rukovodstvom. detaljnije »

Sastanak Sokoja i OFPS-a

12.10.2006
10. oktobra 2006. godine održan je sastanak Sokoja i OFPS-a. Zajedničkom sastanku prisustvovali su predstavnici oba upravna odbora i v.d. direktori. Dogovorena je načelna saradnja između dve organizacije. detaljnije »

Postignut sporazum sa RTV B92

11.10.2006
Uspešni sastanak održan je 3.10.2006. godine u RTV B92. Sa Veranom Matićem, direktorom B92 razgovarali su Vladimir Maričić, Zoran Lesendrić i Aleksandar Kovačević. Na obostrano zadovoljstvo, pošto je B92 postao veliki korisnik, postignut je sporazum o međusobnoj uspešnoj saradnji Sokoja i RTV B92, koja će se i ubuduće nastaviti. detaljnije »

Na pragu zaključenja novog ugovora sa RTV Srbije

05.10.2006
4.10.2006. godine održan je sastanak u sa Aleksandrom Tijanićem, generalnim direktorom RTV Srbije. Sokoj su predstavljali Vlado Georgiev i Aleksandar Kovačević. Na sastanku je dogovoreno zaključenje novog ugovora, u najkraćem periodu, između Sokoja i RTV Srbije. detaljnije »

Sastanak sa predstavnicima EXIT-a

29.09.2006
28. septembra 2006. U Sokoju je održan sastanak sa predstavnicima EXIT-a. Sokoj su predstavljali: Vlado Geogiev, Aleksandar Kovačević i Ana Novaković. Ovo je bio težak sastanak, koga je pratila pre i posle višednevna komunikacija, oko regulisanja velikog duga EXIT-a prema Sokoju. detaljnije »