Home / Novosti

Vesti iz CISAC-a

Održan je Evropski komitet CISAC-a u Beogradu

11.04.2018
Međunarodna konfederacija društava autora i kompozitora (CISAC), održala je dvodnevnu konferenciju evropskih autorskih društava u Beogradu a domaćin konferencije bilo je srpsko udruženje za zaštitu muzičkih autorskih prava Sokoj. Ovo je prvi put da se ovaj CISAC-ov skup održava u ovom delu Evrope. detaljnije »

Objavljen je Godišnji izveštaj CISAC-a za 2015. godinu

24.11.2016
  Međunarodna konfederacija autorskih društava i kompozitora CISAC je objavila Godišnji izveštaj za 2015. godinu. detaljnije »

CISAC pozdravlja imenovanje Lorana Kontinija na mesto šefa Misije za kolektivnu zaštitu i autorska prava

27.07.2015
 CISAC pozdravlja imenovanje gospodina Lorana Kontinija na mesto šefa Misije za kolektivnu zaštitu i autorska prava, od strane francuske vlade i Ministarstva spoljnih poslova. detaljnije »

Evropski parlament prepoznaje važnost autorskih prava

20.07.2015
Evropski parlament u Strazburu usvojio je izveštaj Odbora za pravna pitanja koji revidira Infosoc direktivu (2001/29/EC). Evropsko udruženje društava autora i kompozitora (GESAC) je pomno pratilo usvajanje izveštaja i srdačno čestita Evropskom parlamentu na prepoznavanju brige o dobrobiti autora i o potrebi za oprezom pri pristupanju reformi autorskih prava. detaljnije »

Generalna skupština BIEM-a i CISAC-a

10.06.2015
Ove godine sastanci Generalne skupštine BIEM-a i CISAC-a održani su u Briselu 03. i 04. juna. Ovim sastancima su prisustvovali i predstavnici Sokoja - Aleksandar Kovačević, Ivan Brkljačić i Mirjana tešić Perović
detaljnije »

Izveštaj Sokoja na Evropskom komitetu CISAC

02.06.2015
Ovogodišnji sastanak održan je u aprilu mesecu u Tbilisiju, u prisustvu preko stotinu delegata iz većine evropskih društava. Kao predstavnici Sokoja skupu su prisustvovali Aleksandar Kovačević, direktor i Mirjana Tešić Perović, viši stručni saradnik za međunarodnu saradnju. Među zemljama, koje su podnele svoje nacionalne izveštaje, bila je i Srbija.
detaljnije »

Istorijski sporazum između Sokoja i RTS-a

13.03.2015
Počeo je novi period u odnosima Sokoja i RTS-a. Višegodišnji veliki spor između Javnog servisa i Organizacije muzičkih autora Srbije je završen. detaljnije »

Radionice za komunikacione veštine CISAC-a

12.12.2014
Dvodnevni seminar, u organizaciji CISAC-a, održan je u Budimpešti početkom decembra meseca, pod nazivom Radionice za komunikacione veštine.
detaljnije »

Novi spot CISAC

11.05.2014
Najnoviji video spot, sa ključnim porukama CISAC o poštovanju i zaštiti autorskih prava, prikazan je u okviru izlaganja Cecile ROY, direktorke za komunikacije CISAC, na Evropskom komitetu u Beču, krajem aprila 2014. godine.
 
detaljnije »

Sastanak Evropskog komiteta CISAC

10.05.2014
Sastanak Evropskog Komiteta CISAC održan je u Beču, 29. i 30. aprila 2014. godine u prisustvu preko stotinu delegata iz većine evropskih autorskih društava.
detaljnije »

Veliki izazovi pred autorskim društvima u 2014. godini

25.02.2014
Autorska društva se suočavaju sa velikim izazovima ulaskom u 2014. godinu. I pored velikih promena izazvane digitalnim tržištem, kolektivno upravljanje autorskim pravima je efikasan model za sve stvaraoce. CISAC-ov poslednji izveštaj pokazuje rast od 2% od autorskih tantijema.
detaljnije »

Fer udeo za autore od digitalnog tržišta

07.02.2014
Na najvećem svetskom sajmu muzičke industrije MIDEM 2014, koji je nedavno održan u Kanu, Žan Mišel Žar poznati kompozitor, producent i predsednik CISAC uzburkao je javnost uvodnim govorom.


detaljnije »

Deseti jubilarni seminar CISAC u Budimpešti

02.12.2013
CISAC-ov seminar o dobroj praksi u upravljanju kolektivnim organizacijama i o odnosu nadzornih organa i organizacija za kolektivno upravljanje muzičkim pravima u centralnoj i istočnoj Evropi održan je u Budimpešti 27. i 29. novembra 2013. godine, u organizaciji mađarskog društva ARTISJUS.


detaljnije »

Svetski samit stvaralaca i Generalna Skupština CISAC i BIEM

10.06.2013
Svetski samit o zaštiti autorskih prava održan je ove godine u Vašingtonu 4. i 5. juna, a Generalna skupština CISAC i BIEM 6. i 7. juna. Kao predstavnici Sokoja, sastancima u Vašingtonu, prisustvovali su Dragan Brajović, Aleksandar Kovačević i Mirjana Tešić Perović
detaljnije »

Najava Svetskog samita o autorskom pravu

07.06.2013
Svetskom samitu o autorskom pravu, koji se upravo održava u Americi, prisustvuju i predstavnici Sokoja.
detaljnije »

Sokojev izveštaj za 2012. godinu na Evropskom komiteta CISAC

29.04.2013
Ove godine dvodnevni sastanak Evropskog Komiteta ove međunardone organizacije, čiji je i Sokoj član, održan je u Bratislavi (Slovačka) 23. i 24. aprila 2013. godine u prisustvu gotovo stotinu delegata iz većine evropskih muzičkih autorskih društava. Sokoj je podneo svoj nacionalni izvešta u kome se naročito osvrnuo na donošenje novog Zakona o autorskom i srodnim pravima u Srbiji.
detaljnije »

CISAC pozdravlja predlog direktiva Evropske Unije

17.07.2012
CISAC Press release - Unaprediti pravila upravljanja autorskih društava i dobrobit online dozvola autorima širom sveta. CISAC pozdravlja predlog direktiva Evropske Unije za kolektivno upravljanje autorskog i srodnih prava i multiteritorijalne dozvole korišćenja muzičkih dela za online korisnike na domaćem tržištu.
detaljnije »

Generalna skupština CISAC-a i BIEM-a

10.06.2012
Sastanci Generalne skupštine CISAC-a i BIEM-a održani su u Dablinu (Irska) 07. i 08. juna. Ovim sastancima, kao predstavnici Sokoja, prisustvovali su Srđan Hofman, Aleksandar Kovačević i Mirjana Tešić Perović.
detaljnije »

Sastanak Odbora za komunikacije CISAC održan je u Zagrebu

30.05.2012
Dvodnevni sastanak Odbora za komunikacije CISAC održan je od 09. do 11. maja u Zagrebu.
detaljnije »

Preminuo je Robin Gib

21.05.2012
Preminuo je Robin Gib poznati umetnik i predsednik CISAC-a posle duge i teške bolesti.
detaljnije »

CISAC-ova stručna obuka

30.11.2011
Dvodnevna stručna obuka, namenjena dokumentaciji i raspodeli muzičkih društava, održana je u organizaciji CISAC-a, u Budimpešti, 22. i 23. novembra 2011. godine.
detaljnije »

Studija o Bazi podataka o globalnom repertoaru

24.11.2011
Projekat "Baza podataka o globalnom repertoaru" započet je na zahtev Evropske komisije 2009. godine s ciljem da istraži kako se "Baza podataka o globalnom repertoaru" za muzička dela može napraviti i razvijati.
detaljnije »

Svetski samit o autorskom pravu

01.07.2009
Predstavnici Sokoja prisustvovali su Svetskom samitu o zaštiti autorskog prava, koji je održan u junu mesecu, u Vašingtonu, pod sloganom Nove granice za stvaraoce na tržištu.
detaljnije »

Evropski komitet CISAC-a

12.05.2009

Evropski komitet CISAC-a održan je krajem aprila u Švedskoj
detaljnije »

Pred Svetski samit o autorskom pravu u Vašingtonu

09.04.2009
Dvodnevni Svetski samit o autorskom pravu, koji se održava u junu mesecu u Vašingtonu, pod sloganom Nove granice za stvaraoce na tržištu, okupiće uticajne umetnike iz celog sveta, autorska društva, televizijske kompanije, internet provajdere, operatere mobilne telefonije, proizvođače hardvera, pravne eksperte i političare.
Konferenciji u Vašingtonu prisustvovaće i predstavnici Sokoja.
detaljnije »

Profesionalna pravila CISAC-a

09.03.2009

Sva autorska muzička društva moraju poslovati u skladu sa Profesionalnim pravilima. CISAC je doneo set obavezujućih pravila, Profesionalna pravila, kako bi sve njegove članice delovale po najboljim poslovnim, administrativnim, finansijskim i tehničkim standardima.
detaljnije »

Bendik Hofseth: Vodeći glas za autorska prava

06.02.2008

Bendik Hofseth, norveški kompozitor, saksofonista i predsedavajući CIAM, poznat je kao član legendarnog jazz sastava "Steps Ahead". Hofseth-ova muzika prevazilazi jazz, klasičnu i popularnu muziku, što je i pokazao kroz 8 albuma koje je do sada izdao, i kroz veliki broj partitura koje je napisao za film, pozorište i televiziju. Istovremeno, obavlja funkciju predsednika Međunarodnog saveta autora muzike Cisac-a.

detaljnije »

Nicolas Motsatse, CISAC: Efikasnost i transparentnost: uspostavljanje ravnoteže

15.01.2008

Reč "efikasnost" i u nešto manjoj meri "transparentnost" su neke od najčešće korišćenih i ponekad zloupotrebljenih reči/koncepata u poslovnom svetu u današnje vreme. Efikasnost je može opisati kao postizanje planiranih rezultata uz obezbeđivanje optimalne ravnoteže u troškovima, kvalitetu i vremenu, ističe Nicolas Motsatse, podpredsednika Odbora direktora CISAC-a.

detaljnije »

Robin Gibb: Stvaraocima je potrebno dati šansu da prežive (Stayin' Alive)*

27.12.2007

Intervju Robina Gibb-a (čuvenog kompozitora-tekstopisca grupe "Bee Gees" i Predsednika CISAC-a) objavljen 12. decembra 2007. u francuskim dnevnim novinama "Le Figaro".
- Danas vam se obraćam, ne kao jedan od poznatih glasova grupe "Bee Gees", već u svojstvu Predsednika CISAC-a, i govorim u ime 2,5 miliona autora i kompozitora koje CISAC predstavlja...

detaljnije »

Godišnji seminar CISAC/BIEM za društva Centralne i Istočne Evrope

22.11.2007

Izveštaj sa godišnjeg seminara CISAC/BIEM za društva Centralne i Istočne Evrope na temu: Pravila dobrog poslovanja: Odnos društava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava i njihovog članstva. Seminar je održan u Budimpešti 15. i 16. novembra 2007. godine.

detaljnije »

Zaključen bilateralni ugovor sa društvom EAU iz Estonije

15.06.2007

Sokoj je zaključio bilateralni ugovor sa autorskim društvom EAU (Estonija) za prava javnog emitovanja, izvođenja i saopštavanja javnosti muzičkih dela.

detaljnije »

Održan prvi CISAC samit: Autori imaju prednost

05.06.2007

U Briselu je 30. i 31. maja 2007. održan prvi Samit CISAC-apod nazivom "Autori imaju prednost". Samitu je prisustvovalo preko 500 delegata i 76 govornika, među kojima su bili i predstavnici Sokoja. Dan po održanom Samitu, u Briselu su održane Generalna Skupština CISAC-a i Generalna Skupština BIEM-a.

detaljnije »

Održan sastanak Evropskog komiteta CISAC-a

16.04.2007

Na sastanku Evropskog komiteta CISAC-a, održanog 23. i 24. aprila 2007. godine u Talinu (Estonija), bilo je prisutno 62 predstavnika iz 35 evropskih autorskih društava. Kao predstavnik Sokoja, sastanku je prisustvovala Marija Obradović, stručni saradnik za međunarodnu saradnju.

detaljnije »

Sokoj domaćin regionalnog CISAC sastanka

28.03.2007

Sokoj je bio domaćin regionalnog sastanka Radne grupe CISAC-a muzičkih autorskih društava za jugoistočnu Evropu. U okviru ovog vrlo značajnog međunarodnog skupa održano je nekoliko sastanaka, na kojima su razmenjena mišljenja i iskustva autorskih društava na regionalnom nivou.

detaljnije »

Poseta Sokoju predstavnika Cisac-a i Beim-a

31.10.2006
27. oktobra 2006. godine Mitko Čatalbašev, direktor CISAC-a i BIEM-a za Evropu bio je u prijateljskoj poseti Sokoju i upoznao se sa novim rukovodstvom. detaljnije »